Ve Stříteži vyhlásili válku slimákům, hubí je plošně a ekologicky

Střítež – Slimáci už jsou každoročním evergreenem zahrádek. Sežerou všechno od zeleniny po okrasné kytky. Majiteli zahrady ve Stříteži na Jihlavsku už ale došla trpělivost a rozhodl se škůdce v obci vyhubit celoplošně. Starosta vše vyhlásil rozhlasem a sousedi zdarma dostali prostředek k likvidaci slimáků. Přípravek je ekologický a neohrožuje rostliny. Slimák dokáže přes noc sežrat takové množství, které odpovídá až polovině vlastní tělesné hmotnosti.

Ivan Beran se rozhodl proti slimákům zakročit hromadně. Moc dobře ví, že když bude škůdce hubit jen sám, zase se mu na zahradu vrátí. Slimáci se musí po ránu nebo po dešti nasbírat a vhodit do sklenice s roztokem. Mrtví se potom rozmístí zpět po zahradě. Protože je slimák kanibal, mrtvoly sežere a zároveň se tím nakazí hlístnicemi. „To je cizopasník, který napadá dýchací ústrojí. Slimáci svoje soukmenovce sežerou a nakazí se, takže je to jako lavina,“ vysvětlil Beran.

„Snědí všechno, kytky, zeleninu, všechno je pryč, nemá cenu nic sázet, vůbec nic pěstovat,“ řekla ČT obyvatelka Stříteže. Zájem o přípravek byl proto obrovský. Starosta Pavel Koudela (nestr.) si nápad chválí a hlavně doufá, že skutečně pomůže. Aplikaci ekologického přípravku je nutné několikrát opakovat.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)
Slimák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod