Výr velký uvíznul v ohradníku na ovce

Ostrava - Ochráncům přírody z Beskyd se podařilo zachránit samičku výra velkého. Zamotala se do sítě elektrického ohradníku ve Valašské Bystřici. Lidem se ji podařilo včas vyprostit a po pár dnech v záchranné stanici v Bartošovicích ji ochránci přírody mohli znovu vypustit do volné přírody. Výr velký je ohroženým druhem a v Česku je velmi přísně chráněn.

Samice výra velkého se zamotala do elektrického ohradníku ve výšce necelého jednoho metru. Ochránci přírody ji museli doslova vystříhat. Ohradník naštěstí nebyl pod proudem. „Ráno jsem přišel pustit ovce a v ohradníku jsem našel výra,“ popisuje situaci nálezce výra Pavel Křenek. „Výr se do ohradníku zamotal zřejmě již večer. Celou noc se z toho snažil dostat a způsobil si pohmožděniny, natáhl si svaly, šlachy, měl na sobě spoustu hematomů,“ dodává Petr Orel ze záchranné stanice v Bartošovicích na Moravě.

Zranění nakonec nebyla vážná a po necelých čtyřech dnech se mohla samice výra velkého vrátit do volné přírody. „Výr velký je celorepublikově ohrožený druh. V Beskydech se vůbec nevyskytuje. Zachytili jsme po něm stopy v podobě potravy, ale žádné vizuální pozorování výra v této oblasti neexistuje,“ říká František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy. 

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Beskydští ochránci přírody a bartošovická stanice ročně zachrání zhruba tisíc opeřenců.

Vydáno pod