Ve Zlíně hořel obří bytový komplex

Zlín – Záchranáři dnes zápolili s požárem obřího bytového domu, takzvaného I. segmentu, na největším zlínském sídlišti Jižní svahy. Hořel byt v jednom z horních pater, zhruba třicítku obyvatel z vyšších pater stačili záchranáři včas evakuovat. Příčinu požáru zkoumá vyšetřovatel hasičů. Zhruba po hodině od vzniku požáru se ho podařilo uhasit.

Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka byl požár bytu v předposledním patře domu již lokalizován. Asi 30 lidí bylo postupně evakuováno pomocí výškové techniky, ale také na rukách přes vnitřní schodiště. Šlo především o starší nebo nepohyblivé osoby. „Museli jsme například odnést pána, který byl po mrtvici a nemohl chodit,“ uvedla Bartíková. Evakuované preventivně prohlédli zdravotníci. „Při požáru a zásahu nebylo zatím zjištěno žádné zranění,“ uvedl mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Zejména starším lidem, které událost značně zasáhla, poskytovala pomoc psycholožka hasičů.

Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček:

„V době vzniku požáru byly doma údajně dvě děti. Těm se podařilo včas dostat do bezpečí a byt opustit. Později byly děti převezeny strážníky za jejich matkou, která byt opustila asi 15 minut před jeho vznikem.“

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Velkokapacitní domy na sídlišti Jižní svahy - tedy I. a II. segment, byly postavené v letech 1978 a 1983. V každém domě je 360 bytů. V posledních letech zde město za desítky milionů korun vyměnilo okna a balkonové dveře, opravilo a zateplilo balkony v celém I. a v necelé polovině II. segmentu. Pro větší bezpečnost obyvatel v obou domech radnice zřídila vrátnice.