Na Olomoucku začaly žně

Olomouc - Nižší úroda zřejmě zvýší výkupní ceny řepky i obilovin. Podle zástupců olomoucké Okresní agrární komory totiž letošní výnosy nebudou nijak velké. Poptávka po těchto komoditách by se proto mohla příznivě projevit právě na výši výkupních cen. Zemědělci teď dostávají za tunu řepky osm tisíc korun - to je o dva tisíce víc než v předchozím roce. Deštivé počasí posledních týdnů a měsíců se ale může nepříznivě odrazit na kvalitě úrody, a to by mohlo znamenat například to, že se zemědělcům nepodaří obilí zpeněžit jako potravinářské, ale budou je muset prodat jako krmné.

Zemědělské družstvo v Dubu nad Moravou oselo řepkou čtyři sta hektarů půdy. Kombajny do ní zatím ještě nevjely, protože není dostatečně zralá. Přesto je už teď jisté, že by za ni podnik mohl dostat poměrně dobře zaplaceno. „Dá se předpokládat, že cena bude jak u obilovin, tak u řepky lepší než v loňském roce,“ potvrdil předseda ZD Dub nad Moravou Jan Spáčilík. „Rozsah těch ploch dává předpoklad tomu, že bude celkově nižší výroba, takže by měla být větší poptávka a vyšší cena,“ myslí si i ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč.

Žně začaly na Olomoucku v porovnání s loňskem asi o deset dní později. V tuto chvíli mají zemědělci pod střechou zhruba třicet procent řepky a deset procent obilovin. Sklizeň jim teď ale komplikuje deštivé počasí. „Přes noc nám spadlo dalších asi deset milimetrů srážek, což je deset litrů na metr čtverečný a momentálně se v této vlhkosti nedá sklízet,“ stěžoval si předseda Okresní agrární komory Olomouc Vladimír Dosoudil.

Počasí potrápilo zemědělce už na jaře. V polích po povodních dlouho stála voda, která v některých oblastech zničila hektary řepky i obilovin. „Pokud se jedná o kvalitu zase ve vztahu k těm srážkám, co byly a co jsou teď, tak to bude horší,“ uvedl ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč. Právě kvalita je přitom při prodeji nejdůležitějším ukazatelem. Zemědělci teď mají obavy, že například obilí se jim nepodaří zpeněžit jako potravinářské a budou je muset prodat pod cenou jako krmné. Otázkou zůstává, komu. Stavy dobytka v regionu totiž rok od roku klesají.