Olomoučané se snad dočkají nové tramvajové trati, na kterou čekají už léta

Olomouc - Olomoučané se zřejmě dočkají nové tramvajové trati. Tah mezi centrem města a sídlištěm Nové sady plánují místní radní už roky. Teď podali žádost o dotaci z programu švýcarsko-české spolupráce. Olomouc tak bude bojovat o pětaosmdesát procent částky, kterou musí do projektu vložit. Zbytek trati by pak měl uhradit soukromý investor. Kdy začnou stavební práce, záleží na jednání města se soukromým investorem i na výkupu pozemků. Radní se ale dušují, že první tramvaj by na novou trať měla vyjet v roce 2014.

O novém, rychlém a ekologickém spojení nejlidnatějšího olomouckého sídliště Nové Sady s městskou Tržnicí slýchají jeho obyvatelé už více než 10 let. Lidem z Nových Sadů trvá například cesta na olomoucké hlavní nádraží přes půl hodiny. Tramvajová trať by jim ušetřila z jízdy i 15 minut. Na papíře už je projekt, který čeká na územní rozhodnutí. Jasné je například i to, kudy by tah vedl. „Ze 17. listopadu podél potoka, dále přes ulici Velkomoravskou na ulici Rooseveltovu a končí na Trnkové,“ prozradil vedoucí oddělení koncepce dopravy Marek Černý.

Na celou stavbu, která přijde zhruba na 700 milionů korun, dosud chyběly peníze. „Žijeme ale v době, kdy je možné lépe získat dotace na naše investiční akce,“ říká optimisticky náměstek primátora města Olomouce Martin Major. Městu s financováním pomůže i soukromý investor. Ten chce v areálu bývalých závodů Milo vedle olomoucké Tržnice stavět novou městskou čtvrť – Šantovku. Tramvaje by zastavovaly před plánovaným nákupním komplexem.

„Budeme financovat více než polovinu infrastrukturní investice, což znamená připravovaný projekt, ale i přeložky sítí, lávky, mosty, cyklostezky,“ uvedl tiskový mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč. Tramvaj na Nové Sady by měla přispět i k omezení autobusové dopravy směrem do sídliště, a ulevit tak životnímu prostředí. V plánu jsou zatím dvě linky. „V jednom směru přes centrum a ve druhém na hlavní nádraží,“ doplnila tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Magdalena Kopřivová.

  • Nová tramvajová linka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1835/183411.jpg
  • Projekt Šantovka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1835/183412.jpg