V olomoucké zoo se narodil malý hrošík liberijský

Olomouc – Zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci opět rozšířila letošní seznam nově narozených mláďat. Před deseti dny se tam narodilo mládě hrošíka liberijského. Agáta je sedmým mládětem tohoto druhu, které se v Olomouci narodilo. „Při narození měla Agáta hmotnost 6,70 kilogramu. Má se čile k světu, po týdnu se její hmotnost zvýšila na 7,2 kg a dnes měla skoro 8,5 kilogramu. Přírůstek není příliš vysoký, ale chovatelky mají již zkušenost z předchozích odchovů, že v prvním týdnu života se hmotnost mláďat hrošíků příliš nezvyšuje,“ uvedla mluvčí zahrady Hana Labská.

Agáta po narození ještě neumí plavat, ošetřovatelé proto museli vypustit bazének v pavilonu a mládě pravidelně koupou, aby se mu provlhčila kůže. Matka Agáty – hrošice Blanka – je jedním z nejstarších zvířat, která olomoucká zoo chová. Starší jsou jen někteří plameňáci, kteří žijí v zoo od 70. let a přišli tam už jako dospělí ptáci.

Potomci Blanky a samce Kvida jsou roztroušeni po celé Evropě. Zatím není jasné, zda malá Agáta zůstane v rodném výběhu, u matky ale musí zůstat minimálně příští tři roky.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Hrošík je pralesní zvíře, není způsobem života vázán na vodu tolik jako jeho příbuzný hroch obojživelný. Žije samotářsky, nanejvýš v párech nebo tříčlenné rodině. V nebezpečí neprchá do vody, ale snaží se zachránit útěkem. Je aktivní spíše v noci, přes den pospává pod vývraty stromů. V zajetí se dožívá 30 až 40 let.

Hrošík liberijský je považován za ohrožený druh, o početních stavech tohoto pralesního zvířete nemá však nikdo ani přibližnou představu. Zatím se zdá, že počty hrošíků dramaticky klesají. V zajetí se rozmnožují poměrně dobře. Mládě žije s matkou do věku tří let.