Přebytky zahrádkářů můžou být pochoutkou pro ostravskou zoo

Ostrava - Zahrádkáři a pěstitelé ovoce, kteří nevědí, co s bohatou úrodou, můžou pomoci zvířatům v ostravské zoo. Přebytky ze zahrádek mohou přinášet na vrátnici zoologické zahrady každý den do šesté hodině večerní. Ovoce ale nesmí být nahnilé, potlučené nebo plesnivé. Zvířatům v zoo může posloužit za výbornou svačinku rybíz, maliny, jahody, broskve nebo hrušky.

„Část přebytků, které nám lidé přinesou, spotřebujeme rovnou v syrovém stavu, a pokud by něco zbylo, zamrazíme to na pozdější dobu, kdy už toto ovoce není k dispozici,“ popisuje využití plodů zahrádkářství mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková. Dodává, že nejnáročnějším zvířetem je slon, který zkonzumuje zhruba 150 kilogramů potravy denně. Ročně dá zoo za potravu pro zvířata zhruba 5 milionů korun.

Pavlína Maršálková, kuchařka:

„Speciálně děláme párkrát do roka, když mají šimpanzi narozeniny nebo jsou křtiny, dort, jehož základem je piškot, ovoce, želatina… Je to dort se vším všudy.“

Každý obyvatel zoo má svůj jídelníček. Například plameňáci potřebují speciální granule s betakarotenem, díky kterým získávají své typické zbarvení. Šimpanzi zase nepohrdnou bohatou snídaní, dostávají většinou granule, někdy mléko, meltu nebo dokonce čaj s ovocem. Návštěvníci ostravské zoologické zahrady se s jídelníčkem jednotlivých zvířat můžou seznámit během komentovaného krmení.

Zelenina
Zelenina