V Prostějově se rychlost neměří

Prostějov (Olomoucký kraj) – Prostějovské radary stále neměří a dlouhé týdny ještě nebudou měřit rychlost aut projíždějících městem. Radnice musela jejich provoz v květnu ukončit, protože krajský úřad došel k rozhodnutí, že způsob výběru pokut je protizákonný. Podle některých právníků totiž není měření rychlosti stacionárními radary v Prostějově v souladu se zákonem. Vadí jim především to, že osobními údaji řidičů disponuje soukromá firma. Neukáznění řidiči, které radary zachytily při překročení povolené rychlosti, se tedy mohou začít těšit, že jim zdejší radnice bude muset vyměřenou pokutu vrátit.

Místo pomoci přišla nečekaná rána. Vedení Prostějova očekávalo, že když požádá ministerstvo dopravy o přezkum fungování jedenácti radarů ve městě, ministerstvo mu jejich provoz posvětí a radnice bude moci měřicí zařízení opět naplno spustit. Toužebně očekávaná úřední zpráva však obsahovala přesný opak. „V některých postupech, které v rámci toho systému užíváme, podle jejich názoru dochází ne zcela k naplnění stanovených právních norem,“ uvedl tajemník MÚ Prostějov Lubomír Baláš. Ministerstvu vadí třeba to, že počítačový server, kde se shromažďují soubory o přestupcích s osobními daty řidičů, provozuje soukromá firma Czechradar v Praze a ne v Prostějově. „Kromě jiného je to samozřejmě delegování pravomoci k měření rychlosti na třetí, soukromý subjekt. Vadí nám vazba mezi městem a tímto subjektem,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Vedení města veškeré výtky odmítá a tvrdí, že radary provozovalo zcela legálně. „Ta zpráva mne trochu zklamala. Reakce města je taková, že se sešla mimořádná rada, která uložila tajemníkovi, aby se proti zprávě odvolal,“ prohlásil místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil (ODS). Dokud nebude stížnost vyřízena, budou takzvané ptačí budky pouze sledovat provoz bez možnosti stíhat přestupky. A řidiči to vědí. Ukončení radarového měření v Prostějově se projevilo i na statistice, přibylo dopravních přestupků. „Máme tady už i rekord – 165 kilometrů v hodině. Potrestán nebude,“ dodal místostarosta.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Na své odvolání očekává Prostějov odpověď od ministerstva za několik týdnů. Doufá, že tentokrát bude mnohem příznivější.