Ostravská perla funkcionalismu se otevře veřejnosti

Ostrava - Ostravská perla funkcionalismu – Lískova vila, známá také jako Šlapetova, láká obrovské množství zájemců. Její majitelka, která v ní zároveň bydlí, se rozhodla podpořit kandidaturu Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 a poslední dvě srpnové soboty společné dílo bratrů Šlapetových otevře veřejnosti. Národní kulturní památkou, která jako jedna z mála nepřežívá jen jako muzeum, ale žije normálním životem, bude provázet i Vladimír Šlapeta – syn jednoho z architektů.

Čestmír a Lubomír Šlapetovi ji navrhli v polovině 30. let pro právníka Eduarda Lisku. O více než osmdesát let později – v roce 2008 - se stala národní kulturní památkou. A teď o víkendu její unikátnost může poprvé ocenit i veřejnost. „Bojujeme s Plzní o titul, tak jsem si říkala, že bychom snad mohli trochu Ostravě pomoci. Ostrava má svou vlastní atmosféru, a to si myslím, že platí i o našem domě,“ myslí si majitelka vily Drahoslava Doležílková.

Bývalá primářka dorostového oddělení ve vítkovické nemocnici si vilu oblíbila už v dětství. Chodila kolem ní do školy. A když si chtěla v roce 1970 s manželem koupit rodinný dům, nevěřila vlastním očím. Mezi inzeráty byla i vila v těsném sousedství základny Baníku. „Tahle sedačka je původní, jinak už ne, ale snažíme se nábytek přizpůsobit, aby byl platný té době, kdy vila vznikala, aby to nechávalo atmosféru těch let 30., 40.,“ ukazuje vybavení domu majitelka.

Pohodlný dům s unikátním horkovzdušným topením a s místnostmi, které na sebe navazují tak přirozeně jako orgány v těle, kupovali Doležílkovi i s úchvatným výhledem na Ostravu. Ten během let zarostl, výhled na stadion Baníku jim ale zůstal. „Ta vila se může postavit vedle vily Tugendhat i vedle Millerovy vily v Praze, takže je to hodnotná stavba, která upozorní na bohatství moderní architektury Ostravy,“ myslí si historický architekt Martin Strakoš.

O jedinečnosti vily se během dvou posledních srpnových sobot přesvědčí 120 šťastlivců. „Nás strašně překvapil abnormální zájem obyvatel Ostravy. Každý den je to stovka zájemců a volají teď už marně, protože všechny prohlídky se naplnily asi během dvou dnů,“ říká Michaela Hofmanová ze sdružení Ostrava 2015.

  • Lískova (Šlapetova) vila autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1877/187672.jpg
  • Drahoslava Doležílková ve své vile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1877/187673.jpg
  • Interiér vily autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1877/187674.jpg