Stovky obyvatel Karviné jsou kvůli poruše bez pitné vody

Karviná - Na Karvinsku zůstává od rána bez vody asi 1 200 lidí, dopoledne jich bylo až 20 tisíc. Ve většině městských částí přerušila dodávky porucha v poddolovaném území, kterou se dodavateli asi po šesti hodinách podařilo objevit. Podle mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava (SmVaK) Evy Špirochové byly po poledni bez dodávek vody už jen tři stovky domácností v okolí Petrovic u Karviné. Během odpoledne by měl SmVaK poruchu zcela odstranit a obnovit dodávku pitné vody do zbývajících domácností v obcích Závada a Koukolná.

Pracovníci SmVaK objevili poruchu v Bohumínské ulici. „Předpokládáme, že vlivem poddolování došlo k pohybu zeminy, která poškodila vodovodní potrubí z PVC. Jeho podélné prasknutí bývá nejčastější příčinou poruch v této oblasti,“ vysvětlila Špirochová. Pokles tlaku vody a následné přerušení jejích dodávek se v Karviné týkalo téměř třetiny obyvatel. Zasaženy byly všechny městské části přiléhající k centru. 

SmVaK dodává vodu nejméně milionu lidí na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku a Opavsku. Smluvně dodává vodu také pro Ostravu, Hlučín a Studénku. Kanalizaci a čistírnu odpadních vod provozuje také na Bruntálsku. Přes čtyři miliony metrů krychlových vody ročně odebírají domácnosti v Polsku.

Vydáno pod