Osud plánované plavební komory v Bělově stále nejistý

Zlín - Uvolnit cestu lodím po Baťově kanálu až do Kroměříže má plánovaná plavební komora na takzvaném bělovském jezu u Otrokovic za více než 180 milionů korun. Při projednávání vlivů stavby na životní prostředí se ale ukázalo, že má i své odpůrce. Ti se obávají o čistotu povrchových vod.

Město Otrokovice záměr vybudování plavební komory Bělov jednoznačně podporuje; byla by tak prodloužena oblíbená vodní cesta a celkově by se celá lokalita zatraktivnila z hlediska cestovního ruchu, uvedla mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková. Při veřejném projednávání v Otrokovicích se ale ozvaly kritické hlasy – včetně tamního odboru životního prostředí. Podle něho by nová komora přilákala ročně až půl druhého tisíce plavidel se spalovacími motory, což by mohlo vážně ohrozit čistotu vody.

I kdyby ministerstvo životního prostředí se stavbou souhlasilo, není jisté, kdy se bude realizovat. Stále populárnější Baťův kanál je prozatím splavný v délce 53 kilometrů. Investice do plavební komory by jej prodloužila o dalších 15.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)