V Olomouci chtějí lidé obnovit zrušené noční linky

Olomouc - V Olomouci se lidem nelíbí zrušení nočních linek a podepisují se pod petice za jejich obnovení. Magistrát je musel zrušit kvůli nedostatkku peněz na rok 2010. Do krajského města ale dojíždí za prací a za studiem tisíce lidí a těm spoje chybějí. Pod petice za jejich obnovení se jich už podepsalo více než 3 000.

Olomoucký dopravní podnik dostal na provoz na začátku roku o 12 milionů korun méně, a tak začal šetřit. „Ušetřili jsme 1,5 milionu zrušením nočních linek,“ uvedla mluvčí olomouckého dopravního podniku Magdalena Kopřivová.

V polovině února už tak na pravidelné trasy nevyrazily například výhradně noční autobusy 51, 52 nebo 53. Už tenkrát úsporné opatření Olomoučany pobouřilo. Linky mezi půlnocí a pátou hodinou ranní využívali lidé také k dojíždění za prací a stížnosti se na magistrátu jen množily.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Zejména to postihlo ty, kteří pak ráno najížděli na tu třetí - čtvrtou do svého zaměstnání, tak to se nám povedlo během měsíce února eliminovat,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Svatopluk Ščudlík (ČSSD).

Místním ale chybí i ostatní autobusy a více než dva a půl tisíce lidí vyslovilo protest proti zrušení spojů na Facebooku, kolem 800 jich podepsalo petici Hnutí Duha. Občané teď požadují znovuzavedení spojů MHD, tak jak fungovaly minulý rok a větší zapojení veřejnosti do vytváření jízdních řádů.

O obnovení nočních linek budou jednat zástupci města na jednání rady 4. října. Potom už vše záleží na volbách a na novém složení zastupitelstva.

Omezené spoje MHD v Olomouci
Zdroj: ČT24/Olomoucký dopravní podnik