Kateřina Chroboková promlouvá hlasem varhan

Havířov – Nejen v České republice, ale i v zahraničí uznávaná varhanice Kateřina Chroboková uzavřela svým koncertem první ročník festivalu Vox Organi. Hlas varhan – jak zní překlad názvu – by se měl stát v budoucnu novou kulturní tradicí v Havířově a Kateřina Chroboková nad ním převzala záštitu i jako umělecký dramaturg. Už na první ročník se jí podařilo pozvat řadu zajímavých interpretů z Česka i z ciziny.

Kateřina Chroboková je havířovskou rodačkou a přes její mládí jí město v roce 2007 za aktivní přínos v kulturní oblasti udělilo ocenění Osobnost kultury. Možná proto přijala, přestože v současnosti žije převážně ve Francii, možnost podílet se na organizování zcela nového varhanního festivalu. „Během mnoha let studia a koncertování v celé Evropě jsem poznala řadu vynikajících varhaníků a vytvořila si mnoho zajímavých kontaktů, což mi teď velice pomohlo,“ řekla.

Už na prvním ročníku se představili špičkoví varhaníci nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Kromě nich ale mohli návštěvníci na jednom z festivalových koncertů vidět i známého flétnového showmana Jiřího Stivína. Kateřina Chroboková zahájila svou „světovou“ kariéru vítězstvím na mezinárodním varhanním festivalu v Anglii (Oundle International Organ Festival), po kterém následovala řada koncertů v mnoha zemích Evropy i v zámoří. Je nadšenou propagátorkou soudobé hudby a inspirovala řadu skladatelů, kteří pro ni napsali své skladby.

V programu závěrečného koncertu havířovského festivalu ale vsadila na osvědčený a léty prověřený repertoár – tedy na díla starých mistrů, jako je J. S. Bach nebo G. F. Händel. Vedle mladé varhanice se havířovskému publiku představil také Janáčkův komorní orchestr pod uměleckým vedením Jakuba Černohorského. Kateřina Chroboková hned po koncertu zamířila zpět do Francie, ještě předtím ale stihla prozradit, že už teď přemýšlí o programu a hostech druhého ročníku festivalu Vox Organi.

  • Kateřina Chroboková - foto z jejího archivu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1984/198391.jpg
  • Kateřina Chroboková - foto z jejího archivu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1984/198393.jpg