Odboráři: Propouštění v kopřivnické Tatře by mohlo být mírnější

Kopřivnice - Kopřivnickou automobilku Tatra by mohlo podle odborů nakonec nuceně opustit 77 zaměstnanců místo původně plánovaných 167 lidí. Zástupci zaměstnanců tvrdí, že situace se zakázkami vypadá příznivěji a i výhled na další rok je optimističtější. O práci by tak přišli hlavně technici a úředníci. Generální ředitel Tatry Ronald Adams minulý týden oznámil, že firmu musí kvůli nedostatku zakázek opustit 167 lidí z celkového počtu 2500 pracovníků. O definitivním počtu propuštěných má podle šéfa odborů Pavla Baroně v nejbližších dnech rozhodnout představenstvo firmy.

Tatra opět propouští kvůli nedostatku zakázek. Vedení automobilky už oznámilo, že odejde 167 zaměstnanců. Odboráři zvažují, jak se bránit. Dělají proto průzkum mezi zaměstnanci. Před kamerou České televize se ale pracovníci k situaci vyjádřit nechtěli. Protestním akcím zatím zaměstnanci řekli ne. Pokud ovšem vedení na mírnější variantu propouštění nepřistoupí, k protestům nakonec dojít může.   

Zástupci odborů totiž doufají, že jim vedení společnosti oznámí, že seznam propouštěných zkrátí. „Nějaké zakázky se objevily, takže v této fázi k propouštění dělníků nedochází, je to zatím pozastaveno,“ uvedl předseda odborů Pavel Baroň.

Generální ředitel Tatry Ronald Adams se dnes k ničemu vyjadřovat nechtěl. Odboráři ale předpokládají, že do konce týdne bude situace jasnější. Chtěli by získat slib, že firma propuštěné zaměstnance přijme zpět, pokud pro ně bude mít zase práci. Tak to udělalo vedení automobilky loni. Teď to ale odmítá. Předseda odborů Pavel Baroň říká, že od dubna by Tatra měla mít zakázek zase dost. Věří proto, že potíže jsou pouze přechodné.

Kvůli nedostatečnému odbytu automobilů propustila Tatra během hospodářské krize 1400 zaměstnanců. Letos na jaře vzala asi 300 lidí zpět. Za poslední dva roky vykázala ztrátu zhruba 1,3 miliardy Kč. Navíc se musela letos v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem. Vedení chce dostat věhlasnou automobilku zpátky na vrchol expanzí do Ruska a na další světové trhy. Kvůli tomu chce najít obchodní partnery, se kterými bude spolupracovat. Většinu kontraktů má uzavřených pro první čtvrtletí příštího roku.

  • Zaměstnanec Tatry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1996/199548.jpg
  • Výrobní hala společnosti Tatra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1996/199549.jpg
Vydáno pod