Bruntál prodává další byty

Bruntál - Bruntál bude prodávat další byty. Jejich nájemníci tak budou mít možnost získat téměř 230 městských bytů do svého vlastnictví. Podmínky prodeje budou stejné jako v letech 2008-2009. Zejména starší lidé ale peníze na odkup nemají. Na konci října začnou odborníci pracovat na odhadu cen jednotlivých bytů, ty se pak nájemníci dozví na začátku příštího roku.

Karla Hynka Máchy, Uhlířská, Květná a Vodárenská - tady všude bude město byty prodávat. O odkup bytu musí ale požádat minimálně 75 procent nájemníků jednoho domu. Ceny se budou pohybovat podobně jako v minulých letech, tedy zhruba od 100 do 340 tisíc - podle velikosti bytu. „Kdyby se ta cena pohybovala okolo 300 tisíc za ten náš byt 3+1, tak bych byla ochotna si ho odkoupit, protože se má od ledna zase zvedat nájem a je to už neúnosné,“ tvrdí obyvatelka jednoho z bytů, které jsou určeny k prodeji.

„Je to dobré, ale vzhledem k tomu, že to je malý byt 1+1, tak nemá cenu se kvůli tomu zadlužovat, spíš bych to vyměnil za větší a ten bych si koupil,“ spekuluje další nájemník. Podle mluvčího Bruntálu Jiřího Ondráška ale nastavilo město podmínky prodeje tak, aby vyloučilo možné spekulace. „Jestliže stávající nájemníci nebudou mít dost finančních prostředků na koupi bytů, mohou zůstat nájemníky, pokud se rozhodnou byty postoupit svým příbuzným v linii prarodiče, rodiče a dětí, i toto zásady umožňují,“ vysvětluje Ondrášek.

Největší překážkou pro koupi bytu může být pro ty, kteří by měli zájem, podmínka, že o koupi musí zažádat 75 procent nájemníků jednoho domu. Zvláště důchodci se už zadlužovat nechtějí. „Je tady hodně starých lidí, a to je ten problém, lidé na to nemají. Já na to mám, ale to jsem jeden z mála, mám totiž jen garsonku, tak to je jiná cena,“ říká jeden z nájemníků. V současné době vlastní město asi 1 430 bytů. 655 z nich zatím prodat nemůže, protože se na ně vztahuje například státní dotace.

  • Byty na prodej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202764.jpg
  • Byty na prodej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202765.jpg
Vydáno pod