Grafická expertiza písma odhalila podvod s výživným

Ostrava – Policejní experti na ruční písmo rozkryli podvod s údajným neplacením výživného. Sedmadvacetiletá žena nařkla svého bývalého manžela, že neplatí výživné na děti. Tvrdila, že má ovšem i písemný doklad. Znalci ale dokázali, že jde o podvrh, který si sama napsala a podepsala. Žena odmítla před policisty vypovídat, její vyšetřování probíhá na svobodě. Za křivé obvinění jí hrozí až dva roky vězení.

Obviněná policii tvrdila, že jí exmanžel údajně dlužil na výživném na děti padesát tisíc korun. Doklad o zaplacení dlužného výživného byl totiž podle ní falzifikát a nikdy ho nepřevzala. Policie proto poslala doklady s podpisem na rozbor písma. O několik dnů později se ukázalo, že obviněná vše napsala sama.

Za podvodem pravděpodobně stála snaha pomstít se bývalému manželovi, který se s ní rozvedl. „Žena měla muže křivě obvinit, zřejmě v úmyslu přivodit jeho trestní stíhání,“ uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Písmoznalectví je znalecký obor zabývající se zkoumáním a porovnáváním písemných projevů za účelem identifikace nebo naopak vyloučení pisatele. Striktně se odlišuje od grafologie, která se snaží na základě rozboru písemného projevu určit povahové vlastnosti pisatele. Mezi nejčastější objekty podrobované expertize patří textové údaje a souvislé texty, jako jsou výhrůžky, vydírání, anonymy, dopisy na rozloučenou, potvrzení, formuláře, a podpisy.

Vydáno pod