Soubor Ostravica slaví kulatiny - vystupuje už půl století

Ostrava - Soubor Ostravica slaví padesát let. Je jedním z prvních folklorních souborů na Ostravsku a snaží se udržovat lidové písně a tance z Lašska a podhůří Beskyd. Souborem prošly stovky členů a své pokračovatele si připravuje v dětském souboru Malá Ostravica. Soubor pravidelně pořádá tematické koncerty, posezení u cimbálu nebo tradiční lašské bály.

Píše se rok 1949. V Janovicích na Frýdecko–Místecku několik nadšenců v čele s Věrou Šimkovou a Jindřichem Krupou zakládá soubor Ondráš. V roce 1960 se přestěhoval do Národního domu ve Frýdku-Místku a od té doby se datuje Soubor lidových písní a tanců Ostravica. „První období bylo hlavně o obrovském nadšení těch lidí, že se scházeli. Takhle se dala ta parta dohromady, sbírali i tance a písničky tady po horách a z toho dělali hudební a choreografické úpravy a vystupovali,“ vypráví členka Souboru lidových písní a tanců Ostravica Monika Šanderová.

„Téměř polovinu svého života jsem prožil se souborem. Když jsme se zúčastnili poprvé celostátní přehlídky, tak to byla pro nás obrovská sláva. První výjezd do zahraničí - ty pocity, když jsme se dozvěděli, že vycestujeme ven, jsou neopakovatelné,“ vzpomíná bývalý člen Souboru lidových písní a tanců Ostravica Zdeněk Šprc.

Soubor Ostravica vystupuje také dnes po celé České republice i v zahraničí. V současnosti má okolo stovky členů. Ty nejmenší si vychovává v Malé Ostravici. O folklor je zájem ale také mezi mladými lidmi, kterých je v dnešní době v souboru většina. „Pro mě soubor znamená, tak jako folklor, celoživotní vášeň, vyrůstám vlastně s těmi lidmi odmalička, je tady rodinné zázemí,“ říká člen Souboru lidových písní a tanců Ostravica Jakub Dvorský.

  • Vystoupení souboru Ostravica autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210771.jpg
  • Historie souboru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210772.jpg