Společnost RPG byty by mohla neochotu nájemníků řešit soudy

Ostrava - Společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly posílá v těchto dnech nájemníkům dodatky ke smlouvám, jejichž klíčovou položkou je zdražení nájemného. Případné odmítnutí podpisu navíc podle dodatků povede k právnímu řízení. Zástupci firmy svůj postup hájí, avšak čelí ostrým kritikám politiků i odborníků, kteří smlouvy nedoporučují podepisovat.

Mnozí lidé případných soudních sporů obávají více než zdraženého nájmu, proto se chystají smlouvu podepsat. Když to bude pokračovat dál tak nevím. Jedině  si zas najít práci, říká pan Magera, důchodce, kterého zdražování nájemného připraví o značnou část důchodu. Spolu s manželkou žije v bytě RPG již třicet let.

Podobně reagují ostatní nájemníci. Většina z nich se ale bojí, že pokud dodatek nepodepíší, společnost RPG na ně podá žalobu. „Ten postup je velmi nestandardní, vypadá to takové velmi nekorektní a působí skoro jako vymahačské firmy,“ reagoval předseda sdružení Byty OKD Roman Macháček. Zástupci společnosti RPG byty však nastalou paniku zmírňují. „V žádném případě se z naší strany nejedná o nátlak, my pouze nájemníky informujeme, jaké kroky bychom zvažovali,“ vzkázal mluvčí Petr Hándl.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Kauza bytů RPG se stala politickým tématem

Dopis nájemníkům vyvolal vášnivou debatu také napříč politickými stranami. V případné žalobě se totiž společnost RPG odvolává na dosud neschválenou novelu občanského zákoníku. Ta by měla v budoucnu řešit nájemné, které je v daném místě obvyklé. „V této chvíli neexistuje úprava, ve které by mohl majitel dávat žalobu na nájemníky takovým způsobem, jak popisuje společnost RPG byty. Ve sněmovně se ještě nezačal projednávat ten návrh zákona,“ komentoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle poslankyně Kristýny Kočí (VV) by novela měla začít platit nejpozději do půl roku. Už v první polovině roku 2011 se proto může stát aktuální. Čas na podpis nové smlouvy však mají nájemníci bytů RPG do konce tohoto roku. Nová výše nájemného by v případě podpisu pro ně platila od února 2011.

Dodatek smlouvy k bytům RPG
Zdroj: ČT24