Skomírající holešovská zóna vsadila na podnikatelský inkubátor

Holešov - Už v příštím roce vyroste v průmyslové zóně u Holešova na Kroměřížsku podnikatelský inkubátor – místo, kde mohou začínající podnikatelé za zvýhodněných podmínek rozjet svou firmu. Inkubátor ale nebude pomáhat jen podnikatelům, měl by pomoci i samotné zóně. Podnikatelé se do ní zatím příliš nehrnou. Výrobu jim tam komplikuje spodní voda a spojení se světem zase nedostatečná dopravní infrastruktura. Rychlostní silnice R49 už devět let zůstává jen na papíře.

Holešovská zóna je dosud téměř prázdná a inkubátor je šance, jak do areálu nalákat nové investory. Areál o rozloze 500 fotbalových hřišť za celkem 1,2 miliardy korun je zatím téměř prázdný. Z větších investorů jej dosud obsadil jen výrobce pneumatik Mitas, vedle něj o vstupu do zóny uvažuje několik čínských podnikatelů.

Podnikatelský inkubátor bude cílit především na menší firmy. „Je to zaměřeno především na malé firmy, které když budou začínat, budou potřebovat podat tu pomocnou ruku,“ uvedl správce průmyslové zóny Jiří Němec.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Hospodářská komora v zaplnění zóny nevěří

František Horák, člen Hospodářské komory

„Firmy se určitě budou dívat tam, kde nebudou mít problémy se spodními vodami a budou mít nataženou dálnici.“

O tom, že podnikatelský inkubátor pomůže byznys v holešovické zóně rozhýbat, pochybuje hospodářská komora. „Zaplněnost této zóny bude asi dost problematická, protože zásoby vody, které pod ní jsou, jsou tak zajímavé a důležité, že nějaká průmyslová činnost nepřichází vůbec do úvahy,“ upozornil člen komory František Horák.

Achillovou patou je ale také špatná dopravní dostupnost areálu. Rychlostní silnice R49 je na papíře už devět let, na čtyřproudovku vedoucí z Hulína na Slovensko ale v seškrtaném rozpočtu nejsou peníze. „Na druhou stranu máme od prosince na dálnici necelých sedm kilometrů,“ podotkl Němec.

Zda jsou negativní prognózy oprávněné, ukáže až čas. Hlavní vlna investorů by totiž do zóny podle předpokladů měla vstoupit v letech 2012 až 2015.