Cestující na Novojičínsku čekají změny - snad k lepšímu

Novojičínsko - Cestující na Novojičínsku čeká od poloviny prosince významná změna. Trať z Hostašovic do Nového Jičína, kterou loni poškodila povodeň, chce stát zrušit. Vlaky definitivně nahradí autobusy. Podle tamních starostů bude nových spojů podstatně více než dosud. Kraj, který tuto dopravu dotuje, navíc ušetří dva miliony korun.

Vlakové nádraží Hostašovice před polednem. Do autobusu, který stále ještě nahrazuje železniční dopravu, nastupuje pět lidí. Pouze tři z nich jsou ale cestující. Další dva tvoří osádku. Kromě řidiče totiž autobusem jezdí i strojvedoucí. „Je to v podstatě taková úsměvná historka, ale vychází z pravidel železniční přepravy. Pokud trať v náhradním režimu provozují České dráhy, musí provádět kontrolu jízdenek,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Za dva týdny už to bude jinak. Přestane platit výluka. To znamená, že autobusy, které teď v rámci možností kopírují železniční trať, nahradí dvě zcela nové autobusové linky. „Vypadá to, že ta četnost bude daleko vyšší, než tomu bylo u vlakové dopravy, počítáme s tím, že autobusy budou jezdit asi jednou za hodinu,“ říká starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar. Zároveň se změní i místo přestupu z vlaku na autobus. Přesune se z Hostašovic do Mořkova. Obec už kvůli tomu vybudovala dvě nové zastávky.

„Zatím tam autobus nezajížděl, ale od 12. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, už tam jezdit bude,“ potvrdila starostka Mořkova Ivana Váňová. Na jízdu vlaků připlácel Moravskoslezský kraj ročně 4 miliony korun. Autobusy ho budou stát asi jen 2 miliony. Na nádraží v Mořkově loni České dráhy zrušily i prodejnu jízdenek, teď by si obec přála, aby ji znovu otevřely, protože věří, že díky lepšímu spojení začnou lidé od poloviny prosince toto nádraží využívat více.

  • Strojvedoucí v autobusu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2138/213701.jpg
  • Nádraží v Mořkově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2138/213702.jpg