Ostravské studio ČT slaví pětapadesátiny

Ostrava - Televizní studio Ostrava slaví 55 let své existence. Poprvé vysílalo na Silvestra roku 1955. Tehdy jej sledovalo jen pár diváků. Dnes je tvorba Ostravy platnou součástí celoplošného vysílání České televize. Studio se na programu podílí téměř osmi stovkami hodin vysílacího času.

První vysílání z hošťálkovického vysílače nastalo o půl osmé večer. Do poslední chvíle se vše dolaďovalo. Ještě v 19 hodin byl na obrazovkách monoskop. Hlas režiséra Vítězslava Mokroše ale diváky ujišťoval, že vysílat se bude. Poprvé k divákům promluvila hlasatelka Eva Kunertová. „To si málokdo asi uvědomí, historické se to stává až daleko později, takže jsem to brala tak, že - protože jsem dělala hlasatelku už tenkrát v ostravském rozhlase - je to vlastně totéž, jenom mě u toho bude vidět,“ vzpomíná Eva Mudrová-Kunertová.

Z počátku se z Ostravy vysílalo jen dva dny v týdnu. Po dvou letech se černobílé vysílání rozšířilo. V Ostravě tehdy debutovaly současné hvězdy showbyznysu Eva Pilarová, Hana Zagorová nebo Marie Rottrová. Premiéru zde měla také dvojice Lasica - Satinský. A na co by se chtěla ostravská televize zaměřit dál? „Myslím, že by se měla daleko víc než dneska soustředit na region. Už dneska nám vlastně šlapou na paty soukromé regionální stanice, které se tomu regionu věnují, a to regionální vysílání je přece jenom obyvatelům tohoto regionu bližší než to celostátní,“ říká ředitel TS Ostrava Ilja Racek.

S ostravským studiem diváci také pravidelně vstávají. Dobré ráno se na ČT1 vysílá od ledna 2010. Kromě ranní show vysílá ostravské studio pravidelné zpravodajství, ale také publicistické, dokumentární a hudební pořady, které jsou ceněny na celostátní úrovni.

Vydáno pod