V Moravskoslezském kraji vzroste od ledna nájemné i o desítky procent

Ostrava - V Moravskoslezském kraji končí éra levných nájmů. V řadě městských a obecních bytů musejí lidé počítat s tím, že od 1. ledna zaplatí více. Někde i o desítky procent. Radnice mají kvůli ukončené regulaci nájemného zvýšit nájem na 50 korun za metr čtvereční. Nájmy v kraji jsou ale i přes zdražování jedny z nejlevnějších v České republice.

Městská část Ostrava - Jih vlastní šest tisíc bytů. Ještě před rokem tady lidé platili 32 korun za metr čtvereční. Od ledna si připlatí. Za byt tři plus jedna zaplatí přibližně o 500 korun více. „Je třeba si uvědomit, někdy je provoz domu v podstatě stejně finančně náročný, ať je v malé obci do deseti tisíc, nebo v městské nad padesát tisíc obyvatel,“ zdůvodňuje srovnávání cen místopředseda sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik.

Zatímco některé obvody či města se snažily dopad zdražování zmírnit postupným zvyšováním ceny, jiné obvody zdražily jednorázově už na začátku tohoto roku. Padesát korun za metr čtvereční už platí lidé z obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Cena za nájem se jim zvedla o 49 procent. Další navýšení od ledna je proto nečeká. Podobná situace je v Porubě. „Městský obvod Ostrava - Poruba neplánuje od 1. ledna příštího roku zdražení nájemného ve svých bytech,“ potvrdila jeho mluvčí Petra Špornová.

Stejnou částku – 50 korun za metr čtvereční měli začít platit také lidé v Havířově. Městskou kasu by tak obohatili o 23 milionů. Od svého záměru ale radnice po komunálních volbách upustila. „Cena bude ponechána stejná jako v letošním roce to je 37 korun a padesát haléřů za metr čtvereční,“ uvedla mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková. Zdražování čeká nájemníky také v bytech RPG. Společnost cenu navýší o 15 až 38 procent. Novou smlouvu už podepsalo přes 80 procent nájemníků.

„Naše společnost potřebuje finanční prostředky pro urychlení regenerace bytového fondu,“ vysvětluje mluvčí RPG Byty Petr Handl. „My bychom doporučovali těm lidem, aby se dohodli s pronajímatelem a aby to nenechali dojít až k soudním jednáním, kde by to nemuselo dobře dopadnout,“ radí místopředseda sdružení nájemníků ČR Jan Vozárik. Lidé v Moravskoslezském kraji platí i po zdražování za nájem v porovnání s celou Českou republikou podle odborníků málo, a tak se cena bude zvyšovat i v dalších letech.