Brněnští hasiči uctívají památku zesnulých kolegů

Brno – Přesně před devíti lety zahynuli dva záchranáři během zásahu v hořícím kasinu v Brně. Budova, ve které od té doby hořelo několikrát, stále hyzdí centrum města. Její opravy vázly kvůli vlastnickým sporům města a soukromé firmy. Ani loňská dohoda změnu nepřinesla. Ruina slouží jen jako stojan na reklamu a útočiště pro bezdomovce.

Může se to stát každému z hasičů. V centru Brna naproti hlavnímu nádraží před devíti lety hořelo kasino. David Kožuský a Jaroslav Gargula se snažili z ohnivého pekla vysvobodit krupiéra. V hustém dýmu neviděli na krok. Pak přišla exploze a ven se už nevrátili. „Dodneška se s tím těžko vyrovnáváme a každý rok vzpomínáme,“ uvedl účastník tragického zásahu Ivo Jirásek (HZS Brno).

Budova v Nádražní ulici je dodnes ohyzdným pomníkem smutné události. Doteď vyhořelou ruinu nikdo neopravil. O vlastnictví se léta dohadovalo město a firma Porta Brno plus. Loni na jaře konečně obě strany dospěly k dohodě, město nabídlo odprodej spoluvlastnického podílu. Právní zástupce firmy Jaroslav Brož se tehdy nechal slyšet, že jeho klient má konečně volné ruce k investování.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Jenže uplynuly další měsíce, a nic se neděje. Firma dosud městu nezaplatila slíbených 12 milionů korun. Na konci roku se zástupce Porty Brno plus městu ozval a dušoval se, že jejich zájem trvá, ale firmě prý scházely peníze. Radnice se rozhodla ještě počkat. Firmě dá čas do konce ledna. Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) informoval, že v případě, že se situace nezmění, bude město zvažovat, zda celou kauzu nebude řešit soudně.

Hasiči uctí památku svých kolegů ještě večer přímo na místě tragédie. Kytice položí v osm hodin večer, tedy zhruba ve stejnou dobu, kdy před lety začalo hořet.