Vystudovala v Olomouci, pomáhá na Ukrajině

Olomouc, Lopatyn (Ukrajina) - Vystudovala vyšší odbornou školu sociální v Olomouci, pak se vrátila na Ukrajinu a v současné době vede sociálně-pastorační centrum v městečku Lopatyn. Řeč je o třicetileté Olesje Župnik, která po dokončení studia nepodlehla kouzlu Západu jako řada jejích vrstevníků, ale rozhodla se využít svých znalostí a pomáhá tam, kde je to nejvíc potřeba.

Pochází z městečka na západní Ukrajině. Pomáhat potřebným chtěla vlastně odjakživa. Pak přišla nabídka v podobě studia sociální práce v České republice. Olesja neváhala ani chvilku a přihlásila se. „Věděla jsem, že to bude můj obor, ve kterém chci pracovat. Také jsem věděla, že to bude v zahraničí, což je pro nás nějaká prestiž,“ vzpomíná ředitelka fondu Děti v nouzi Lopatyn Olesja Župnik na své začátky v Olomouci. Spolu s Olesjou jela do Česka studovat ještě asi desítka mladých lidí. Někteří z nich už v Česku zůstali. Zlákal je životní styl, který z Ukrajiny neznali. Olesja se ale vrátila.

„Věděla jsem, že v Česku bych si vydělala více, ale smysluplnější pro mě bylo vrátit se na Ukrajinu a pomáhat tam,“ vysvětluje Olesja. Myšlenku vytvořit v Lopatynu centrum, které by mohly navštěvovat děti ze sociálně slabších rodin, nosila v hlavě několik let. S její realizací nakonec mladé ženě pomohla olomoucká Arcidiecézní charita. Ta nechala opravit zdevastovaný dům, který Olesja získala od městského úřadu. Navíc pomohla při jednání s místními politiky. „Vy tady máte nějaké potřeby. Máte tady organizaci, která to umí a chce dělat. My pomůžeme, když vy pomůžete. Tohle know-how se velmi osvědčilo a opravdu přináší obrovské výsledky. Ta bariéra byla prolomena,“ tvrdí ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt.

„Podporujeme tento projekt. Proto jsme vyčlenili dům, ve kterém pak centrum vzniklo,“ říká zástupce starosty Lopatynu Vasil Litynsky. Centrum denně navštěvuje na padesát dětí ze sociálně slabších rodin z Lopatynu i okolních obcí. Kromě toho, že tu dostanou najíst, mohou si udělat také domácí úkoly nebo si prostě jen pohrát s kamarády. Olesja teď plánuje zřízení menší pekárny. Fond by se tak díky prodeji pečiva stal alespoň částečně nezávislým na finanční podpoře Arcidiecézní charity.

  • Olesja v novém centru v Lopatynu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224219.jpg
  • Nové centrum v Lopatynu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2243/224218.jpg
Vydáno pod