Chtěla se podívat do krku a polkla lžičku

Nový Jičín - Kuriózní případ zaznamenali nedávno lékaři v novojičínské nemocnici. Sedmnáctileté dívce museli pomocí speciálního přístroje odstranit ze žaludku kovovou lžičku. S podobnými nehodami se zdravotníci setkávají i několikrát do roka. Tento případ měl šťastný konec, rozhodne bezpečněji než čajovou lžičkou se ale člověk může podívat do krku pomocí dřevěné špachtle.

Do ordinace dorazila sedmnáctiletá studentka kolem poledne. Diagnózu lékařka zjišťovat nemusela. Dívka jí oznámila, že má v břiše kovovou lžičku. „Od rána ji bolelo v krku, proto se chtěla podívat do dutiny ústní, pomohla si lžičkou, aby si ji pořádně prohlédla, a lžičku náhodou polkla,“ potvrdila dětská lékařka z Nemocnice Nový Jičín Erika Farkaš.

Přesné umístění ukázal rentgen. Po konzultaci pediatři a gastroenterologové rozhodli, že dívce pomůžou speciálním přístrojem. „Po předchozím zklidnění jsme museli zavést pacientce do žaludku fibroskop a pomocí speciálních kleštiček jsme předmět uchopili a odstranili ze žaludku,“ popisuje primář dětského oddělení novojičínské nemocnice Miroslav Kobsa. V nemocnici strávila studentka 48 hodin. Péči, která přijde zhruba na patnáct tisíc korun, hradí zdravotní pojišťovny.

Podobné situace tady řeší zdravotníci i několikrát do roka – už vytahovali i propisku, kartáček na zuby či příborový nůž. „Banální zákrok to samozřejmě není, ta rizika jsou vždy, záleží hlavně na velikosti předmětu. Důležité ale je, aby byl zákrok proveden co nejdříve,“ řekl primář Kobsa.

  • Lžička na monitoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224749.jpg
  • Speciální kleštičky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2248/224750.jpg