Bývalou základní školu nikdo nechce

Žďár nad Sázavou – Město Žďár nad Sázavou se nemůže zbavit bývalé základní školy, která stojí na náměstí. Budova na lukrativním místě je už dva a půl roku prázdná a nevyužívaná. Město přitom platí za její údržbu asi půl milionu korun ročně.

Školu dřív navštěvovalo až tisíc žáků. Teď je ale prázdná a nikdo o ni nemá zájem. Háček je totiž v tom, že budova je stará sto třicet let a je nutná její rekonstrukce. Podle místostarosty Žďáru Jaromíra Brychty je dalším problémem pro potenciální zájemce špatná možnost parkování v centru města.

Vzhledem k úbytku žáků je velmi málo pravděpodobné, že by škola ještě někdy sloužila svému původnímu účelu. Zbourání budovy by stálo kolem 40 milionů korun. Vhodného zájemce zatím nenašly ani realitní kanceláře. Ve hře tak zůstává zřejmě jediná reálná varianta – vyměnit školu za část budovy hotelu Jehla, kterou by město přestavělo na domov důchodců. „Populace stárne a domovy důchodců budou potřeba nejen v našem městě, ale všude jinde,“ uvedl Brychta. Podle technického ředitele hotelu Jehla Jiřího Plachého je momentálně celá věc odsunuta, nicméně záměr ze strany hotelu určitě trvá.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Město od zájemců vyžaduje záruky, že školu nenechají zchátrat. Chce předejít tomu, aby náměstí hyzdila další budova podobná léta nevyužívanému opuštěnému hotelu Bílý lev.

Vydáno pod