Nová Karolina bude levnější, ale ne tak krásná

Ostrava - Novým centrem Ostravy, na jehož podobě se budou podílet významní architekti, se měla stát moderní čtvrť na Karolině. Nyní se zdá, že z původních slibů společnosti Multi Development, která celou oblast buduje, nezůstane kámen na kameni. Nepostaví třeba slibovanou lávku z autobusového nádraží na Karolinu podle návrhu uznávané architektky Evy Jiřičné. Pro investora je prý příliš drahá. Změny dozná také podoba zábavního centra a celý projekt se zpozdí. Jak bývá v Česku obvyklé, jediné, co zřejmě zbude z původních slibů developera, budou obchodní a zábavní plochy. Město přitom není schopné plnění slibů vymoci.

Lávka architektky Evy Jiřičné měla původně ozdobit rostoucí čtvrť Nová Karolina. Tento architektonický klenot ale nakonec v Ostravě stát nebude. Nahradí ho levnější varianta, kterou nabídl samotný developer. Ten tvrdí, že původní originální lávku hodlaly stavební firmy vybudovat za nepřiměřeně vysokou cenu. „My jsme po zralých úvahách vyčlenili na takovouto lávku o takových rozměrech v rozpočtu 50 až 80 milionů korun. Všechny původní nabídky byly kolem 200 milionů. To se ukázalo jako neřešitelné,“ řekl šéf české pobočky Multi Development Luboš Kočí.

„Samozřejmě nás to moc mrzí, protože jsme tu lávku udělali opravdu s radostí. Ty firmy, které byly požádány o ocenění, myslím, že to trošku předražily. To je neobyčejně komplikovaný projekt, který nikdy nedělaly, my si myslíme, že by ta cena byla poloviční,“ nesouhlasí sama Eva Jiřičná. „Developer sliboval vynikající architekturu, jejíž součástí měla být ona lávka, a tady vidíme, že celá developerská soutěž se ukazuje jako nepodarek, protože se postupně upouští od původních plánů,“ zlobí se historik architektury Martin Strakoš.

Město si podobu projektu smluvně nepojistilo

U lávky ale změny výstavby Nové Karoliny oproti původnímu návrhu nekončí. Například obchodně-zábavní centrum, které mělo vzniknout podle původního návrhu nizozemského architekta Rema Koolhaase ze studia OMA, nakonec dozná rovněž výrazných změn. „Když město začalo na projektu Karoliny spolu s Multi Development spolupracovat, dali jsme dohromady smlouvy. Chtěli jsme, aby se společnost zavázala, že se pokusí některé objekty zpracovat se špičkovými architekty. Je ale fakt, že to bylo spíš v rovině morální, a v těch smlouvách to není, takže teď nemůžeme nic vymáhat,“ uvedl primátor města Ostravy Petr Kajnar. Jak bude nakonec Nová Karolina vypadat, to zatím zůstává tak trochu překvapením. Jisté už ale je, že se dokončení celého projektu minimálně o dva roky opozdí.