Neziskovky omezují činnost, nemají peníze

Ostrava - Peněz na sociální služby pro neziskové organizace bude letos citelně míň. Ve srovnání s loňským rokem jim dotace klesnou o celých šestnáct procent. V Moravskoslezském kraji už proto kromě snižování platů začínají omezovat činnost. Mezi přijatá opatření patří i řešení zvlášť bolestivé - rušení některých zařízení.

Bez služeb neziskových organizací se neobejde řada lidí. Právě ony se teď ale musí obejít bez části dotací. Například Charita Ostrava  dostane od dva miliony sedm set tisíc korun méně, občanské sdružení Vzájemné soužití přijde o šest set tisíc. Škrty se týkají i komunitních center. „Nejvíc to dopadne na děti. Ty do těch center chodí, probíhá tam doučování, zájmové činnosti,“ upozorňuje ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití Kumar Vishwanathan. „Rušíme středisko v Ostravě-Zábřehu, určitě se budou snižovat i náklady na běžný provoz těchto zařízení,“ vysvětluje ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. „Dotace neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby byly sníženy o šestnáct procent, a to kvůli plánovaným škrtům ve státním rozpočtu,“ dodává Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.   

Neziskové organizace zajišťují v Moravskoslezském kraji více než polovinu sociálních služeb. Teď ale musí šetřit úplně na všem. Přestože vedení ostravské charity doufá, že během roku ještě nějaké peníze získá, už museli sáhnout i k nejrazantnějšímu opatření – snížit platy. „Očekáváme, že to snížení bude činit zhruba pět set padesát korun na osobu,“ odhaduje Martin Pražák.  

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Průměrný plat v charitě je totiž patnáct a půl tisíce hrubého. Peníze od státu navíc dorazí až v březnu a teď si proto musí vzít úvěr, to jsou další starosti a zbytečné výdaje. „Problém je v tom, že úroky z úvěru musíme pokrýt z vlastních zdrojů,“ k situaci uvádí Martin Pražák. „Výplatu dotací není možné zajistit dříve, neboť je třeba vytvořit platební poukazy, vytisknout a zkompletovat rozhodnutí a zajistit výplatu dotací v krajích,“ uzavírá Táňa Švrčková. 

Neziskové organizace tak na začátku roku nevědí, jaké dotace vlastně dostanou z městského nebo krajského rozpočtu.