Chléb se sádlem a pštrosí maso - farmářské trhy v regionech

Štípa (Zlínsko) - Farmářské trhy nejsou pouze doménou Prahy a velkých měst. Jejich menší variace jsou populárnější také v regionech. Dnes se trh konal například ve Štípě u Zlína. Přes mrazivé počasí si produkty malovýrobců přišly nakoupit asi dvě tisícovky lidí. Čerstvému ovoci a zelenině nepřeje roční období, proto byli v kursu hlavně uzenáři. Hitem byl chléb s domácím sádlem, ale také pštrosí nebo tradičnější krůtí a kuřecí maso. „Můžeme konečně prosadit českou drůbež a české maso a postavit se proti dovozu,“ říká Iveta Vdolečková z Agrodružstva Morkovice-Prasklice.

Na první podzimní trh ve Štípě museli organizátoři farmáře zvát, na zimní reprízu se už hlásili sami. Aktuálně je ve východomoravské farmářské databázi už více než pět desítek lokálních producentů. „Prodejci volali, měli sami zájem přijet prodávat. Teď máme problém s kapacitou, kam je umístit,“ směje se Romana Miková ze společnosti Nalok - nakupujte lokálně.

„Nechceme platit za pečivo, které vám do večera ztvrdne a které chutná jako papír. Proto přidáváme kvasnice a tradiční suroviny,“ říká Tereza Štěrbová z Pekárny Přílepy.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Zatímco ve Štípě se během dopoledne protočily až dva tisíce spokojených zákazníků, tržiště Pod kaštany v centru krajského města bylo ve stejnou dobu liduprázdné. Už osm let má zlínský magistrát hotovou studii k modernizaci tržiště.

Snaha o změnu se ale zatím pokaždé zastavila o spor s majiteli několika nevzhledných plechových buněk. Od nového vedení Zlína aktuálně dostali další nabídku k jejich odprodeji. Magistrát totiž chce na tržišti modernizovat všechno, nebo nic.

Tržnice ve Zlíně je prázdná
Zdroj: ČT24
Vydáno pod