Kopřivnická radnice chce zrychlit své služby

Kopřivnice – Kromě zrychlení svých služeb chce radnice v Kopřivnici zároveň také ušetřit. Měl by jí k tomu dopomoci projekt na zjednodušení práce úřadu, úkony budou místo zaměstnanců vykonávat i stroje. Z devítimilionové dotace z evropských peněz uhradí město i část mezd svých zaměstnanců.

Vedení města Kopřivnice chce vládnout tzv. chytrému úřadu. Až přestavba skončí, budou rutinní úkony vykonávat stroje. Práce by se tak měla zrychlit a úředníci zároveň získají více času pro jednání s lidmi, jak uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS).

S návrhy, co a jak zlepšit, mají přijít sami úředníci. Nejaktivnější z nich čeká odměna. Cílem projektu není propouštění úředníků, ale co největší spokojenost lidí, kteří si na radnici přijdou něco vyřídit. „Přínosem je také to, že občané mohou sledovat vyřizování svých žádostí na internetu,“ říká poradce Zdeněk Havelka.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Projekt potrvá tři roky. Až skončí, budou úředníci podle starosty potřebovat k vyřízení žádostí pouze poloviční počet dní – pokud ovšem státní správa bude postupovat obdobně.