Firmy se obávají zastavení evropských dotací

Ostrava - V Moravskoslezském kraji zbývá k vyčerpání z evropských fondů ještě sedm miliard korun. Vybrat je musí do konce roku 2013. Místní firmy se s ukončením dotací už teď bojí o svou existenci. Některé mluví o konci podnikání, jiné o propouštění lidí. Podle Úřadu regionální rady budou peníze z dotací možná i po roce 2013.

Strach mají hlavně stavební firmy. „Naše firma měla za loňský rok obrat kolem 425 milionů korun a z eurofondů bylo 26 až 30 procent zakázek,“ potvrdil Jozef Staník z Beskydské stavební. „Ta situace bude pro mnoho firem velice složitá, možná až likvidační,“ myslí si i výrobní náměstek Bytostavu Poruba Robert Wildner.

Stavební firmy přitom nejsou jediné. Peníze z Evropské unie pomáhají také ve většině měst a obcí. Ve Velké Polomi si za poslední dva roky přilepšili o 60 milionů korun. „Za tuto sumu bylo postaveno víceúčelové hřiště, zázemí pro sportovce, byla provedena rekonstrukce ZŠ,“ uvedl místostarosta Velké Polomi Tomáš Lazecký. Největším projektem, který byl realizován za prostředky z unie v loňském roce, je Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě. Na jednom místě zastřešuje dispečink záchranářů, hasičů a policie. „Systém je univerzální, pracoviště jsou takzvaně multifunkční. V krizové situaci, kdy jedna složka je více zatížena, může využít i pracoviště té druhé složky,“ poukazuje na výhody projektu ředitel odboru operačního řízení HZS MSK Petr Berglowiec.

„Už dneska je zřejmé, že tento projekt je unikátní nejenom na úrovni České republiky, ale dáváme ho za příklad celé Evropě,“ souhlasí ředitel Úřadu regionální rady David Sventek. Lidé z kraje se už naopak nemohou těšit na novou vědeckou knihovnu – takzvanou Černou kostku. Vedení Moravskoslezského kraje se rozhodlo, že 600 milionů, které Evropská unie na výstavbu schválila, rozdělí do menších projektů. „Čtyři sta milionů korun půjde do oblasti školství, sto milionů do zdravotnictví a sto milionů do sociální oblasti,“ upřesnil David Sventek. Konkrétní projekty, na které peníze určené na stavbu knihovny půjdou, zatím známy nejsou. Jasno by mělo být do tří měsíců.

  • Stavba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229339.jpg
  • Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2294/229340.jpg