Petice nepomohly. Mohutné lípy z Šumperku zmizí

Šumperk - Po třech letech dohadování mizí stromy v aleji 17. listopadu v Šumperku. O zachování mohutných lip bojovali místní občané peticemi. Ovšem podle odborných posudků jsou stromy nebezpečné a musí být odstraněny. „Na jednu slečnu při mírném větru spadla větev. Zranilo ji to, vyrazilo jí to přední zuby a zlomilo klíční kost,“ vypráví Kamil Navrátil, tiskový mluvčí města. Pod petici za zachování dřevin se přesto podepsalo téměř 600 lidí. „Jsem přesvědčen, že ty stromy není potřeba kácet, ale ošetřovat je,“ říká iniciátor petice Adam David.

„Všechny posudky do jisté míry doporučovaly kompletní vykácení,“ oznámil Radek Pallós, ředitel České inspekce životního prostředí v Olomouci. Po dlouhých jednáních se v sobotu dopoledne ulice 17. listopadu pro chodce i dopravu uzavřela.

Během víkendu padne k zemi 36 stromů. Radnice ale poté prý vysází dvojnásobek: třicet šest v aleji a druhou polovinu různě po městě.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

S pohledem na vzrostlou alej se tak šumperští obyvatelé nemusí rozloučit úplně. Nové stromy mají mít v jednom metru výšky obvod 30 centimetrů. Sázet se údajně začnou už v dubnu.