Na Přerovsku si lidé vyzvedávají poštu v potravinách

Přerov - Emoce vyvolává nová koncepce České pošty, která hodlá zrušit velkou část svých poboček v malých obcích a služby přesunout do náhradních prostor. V Olomouckém kraji už takové změny zavedla na prvních dvou místech a na řadě dalších je chystá. Takový postup však neschvaluje ministerstvo vnitra a nelíbí se ani zástupci spolku pro obnovu venkova. Zástupci venkova a pošty minulý týden na společném jednání podepsali memorandum. V tom se Česká pošta zavázala, že bude o změnách informovat obce alespoň půl roku dopředu. Znovu by se zástupci obou stran měli sejít 24. února.

Místo na poštu budou lidé muset pro balík do obchodu, na obecní úřad nebo na nádraží – to je koncepce, kterou se nyní snaží prosadit Česká pošta. Zatímco doposud byla každá pobočka ve své budově, nyní státní podnik prosazuje, aby funkci pošty převzaly místní samosprávy nebo soukromníci na takzvaném výdejním místě. To se ale obcím vůbec nelíbí. „To není pro obce přijatelné. Pošta není butik, který můžete jeden den zavřít a druhý den otevřít,“ rozčiluje se předseda Spolku pro obnovu venkova Eduard Kavala. Právě kvůli rušení poboček pošt přitom minulý týden ministr vnitra Radek John odvolal generální ředitelku České pošty Marcelu Hrdou. Podle ministra je takový postup nekoncepční a špatný.

„Ten projekt se rozběhl v době, kdy ona byla generální ředitelkou, ale do této chvíle jsme neobdrželi jediný podnět, aby se projekt zastavil,“ upozornila tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová. Ministerstvo sice trvá na tom, aby pošta neprohospodařila svou hustou pobočkovou síť, nastartovaný proces ale i přes odvolání generální ředitelky, nechává běžet dál. „Ve spolupráci s novým ředitelem budeme jednat, jak využít síť České pošty, ale budeme se snažit, aby pošta pobočky nerušila,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka. Přesto, že ministerstvo teprve vyhodnocuje novou koncepci, rada Olomouckého kraje už tento týden jednala se zástupci pošty o dalších krocích na rok 2011.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka měla Česká pošta zájem oslovit až 35 samospráv jednotlivých obcí s návrhem na změnu stávajícího systému. Změny ve fungování poboček zavedla Česká pošta v Olomouckém kraji už na dvou místech. Svou korespondenci si lidé z Branné nově vyzvedávají na tamním obecním úřadě a obyvatelé z Penčic na Přerovsku dokonce v prodejně potravin. V nejbližší době přitom podobné změny hodlá pošta zavést i v Polomi a Mostkovicích na Prostějovsku.