Figarova svatba v Tugendhat: Mafián si bere Moravanku

Brno – Nápodoba funkcionalistické vily Tugendhat, v níž v současné době probíhá rekonstrukce, vyroste na jevišti brněnského Mahenova divadla, aby se stala kulisami Figarovy svatby. Mozartovu komickou operu uvádí Národní divadlo Brno v režii drážďanské pěvkyně Anette Jahnsové. Ta příběh přenesla do moderní doby, konkrétně do prvních let po pádu komunistického režimu. Z Figara pozměněné libreto udělalo italského mafiána a Zuzanka je Moravanka.

Základní dějová linka původního příběhu zůstává – lišácký Figaro a jeho nevěsta Zuzanka musí zapojit všechen svůj důvtip, aby dostali vytoužené povolení ke svatbě a vytrestali záletnického hraběte. Inscenační tým brněnské Figarovy svatby se ale rozhodl hledat paralely v současném světě. Nechce Mozartovu operu vyprávět jako historický příběh, protože Mozart, francouzský dramatik Pierre de Beaumarchais, jehož hra posloužila rakouskému komponistovi za základ opery, i libretista abbé da Ponte byli „ve své době moderní a inovativní umělci“.

„Opera je museum, samozřejmě,“ komentuje brněnské pojetí Figarovy svatby muzikolog a skladatel Miloš Štědroň. "Ale posuny musí režisér, zejména konce 20. a začátku 21. století, dělat, aby vysvětlil věci, které jsou často už společensky mrtvé, které fungovaly někdy v 18. století, ale dneska už divákovi nemají co říct."

Režisérka Anette Jahnsová posunula děj Mozartovy opery do 90. let 20. století, a zapletla do něj dokonce mafiány. „Kde dnes ještě najdeme ve společnosti hierarchii? V prostředí mafie. Po politickém převratu se hodně pozitivního rozvinulo, ale velká svoboda a otevření přinesly také nebezpečí. Tuto zkušenost udělaly všechny bývalé socialistické země. 'Náš' hrabě Almaviva se svým celým 'dvorem' může být v této době v Brně zastoupen. Možná získal vilu Tugendhat?“ naznačuje režisérka další změnu oproti původní inscenaci.

Práce v Brně ji inspirovala i k volbě konkrétního prostředí, v němž se děj opery bude odehrávat. Nápad s vilou Tugendhat přinesl scénograf Sebastian Stiebert. Zatímco Mozartova hudba je podle něj univerzální, prostředí vily pojí inscenaci s regionem. „Vila Tugendhat se nyní opravuje a zůstane ještě nějaký čas zavřená. Jak Brňané, tak návštěvníci města budou moci přijít alespoň do Mahenova divadla a tady si ji prohlédnout,“ upozorňuje Stiebert.

Annette Jahnsová o Figarově svatbě

"Abbé da Ponte si vybral ke zpracování druhý díl z figarovské trilogie Pierra Augustina de Beaumarchais. Beuamarchais touto hrou obnovil tradici divadla, v tom smyslu, že nevytvořil historizující kus, nýbrž nastavil zrcadlo společnosti své doby. Beaumarchais, da Ponte a Mozart byli všichni ve své době moderní, inovativní umělci, a v neposlední řadě proto nechceme v Brně 2011 vyprávět historický příběh.

Chceme vzít místo, kde se opera odehrává, i postavy a zasadit je do naší doby. Pokud nám dnes ještě může opera a divadlo něco říct, tak by to mělo být něco o nás samotných a o čase, ve kterém žijeme. Tak chceme vytvořit obraz světa, který divákům i dnes znovu nastaví zrcadlo, v němž se lidé budou moci najít."

Podle muzikologa a skladatele Miloše Štědroně je důležité, že režisér pro operu hledá nový výklad. „Musí vlastně říct, co je Figarova svatba,“ navazuje na svá předchozí slova. „Co byla v 18. století, to je jasné, tam je dvojí měřítko. V Paříži byla vysloveně politickou záležitostí, útokem na feudalismus v poslední fázi, ve Vídni spíše společenskou záležitostí. Tam šlo spíš o Zuzanku a o Figara, kdežto v Paříti šlo o třetí stav a o Figara jako představitele nové skupiny, která se hlásí o moc. A dnes režisér pochopitelně musí přetlumočit, co je Figaro dnes a jak se dnes dá zahrát.“

Premiéra Figarovy svatby je v Mahenově divadle 25. února. V roli Figara se představí Josef Škarka v alternaci s Davidem Nyklem, v roli hraběte Jiří Brückler a Roman Janál. Zuzanku zpívají Tereza Merklová Kyzlinková a Petra Perla Nôtová. Do konce sezony je na programu ještě sedm repríz, dalších sedm je plánováno na příští sezonu.

  • Figarova svatba autor: Jana Hallová, zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235116.jpg
  • Nápodoba vily Tugendhat jako kulisa v opeře Figarova svatba (Národní divadlo Brno) autor: Jana Hallová, zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235109.jpg
  • Figarova svatba autor: Jana Hallová, zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235112.jpg
  • Figarova svatba autor: Jana Hallová, zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235115.jpg