Historická sýpka v Blansku dostane nový kabát

Blansko – Historická sýpka v centru Blanska se má proměnit v pivotéku, restauraci i penzion. Nový majitel tak zachrání jednu z mála historických budov, které město má a na jejíž obnovu nemá peníze. Kompletně opravená sýpka bude zvenčí vypadat podstatně jinak než dnes, a protože není památkově chráněná, mohou být architekti ve svých projektech podstatně odvážnější. V budově by měla zůstat původní okna, terasa prostory propojí s parkem. Historický sál i další místnosti budou vybaveny předměty, které připomenou dávné časy.

Kdysi byla součástí statku u blanenského zámku, v 70. letech však ostatní hospodářská stavení zbourali a barokní sýpka se proměnila v pohostinské zařízení. Od té doby chátrala. Teď je tomu konec, nový majitel sýpky Vlastimil Chládek začal s radikální přestavbou. Přesto historii sýpky rozhodně nechce potlačit, spíš naopak. „Je pro mě zcela samozřejmé, že chci ten ráz naprosto principielně a neoddiskutovatelně zachovat,“ prohlásil pan Chládek. Než se sýpka podle plánu promění v pivotéku, nekuřáckou restauraci, historický sál a penzion, dělníci se několik měsíců nezastaví. První kopnutí do země pro majitele znamenalo dokonce zděšení. „Největší problém této stavby je podzemní voda. Když to malinko přeženu, tak navrtáme ve sklepě díru do zdi a z ní vytéká voda,“ dodal Vlastimil Chládek.

Sýpku koupil Vlastimil Chládek na konci loňského roku od města, Blansko se jí snažilo zbavit právě kvůli nekončícímu řetězci oprav. „Město jako vlastník se muselo o tuto budovu starat, vkládalo tak do ní nemalé peníze na rekonstrukci. Dostali jsme se asi do jedné třetiny a pak došlo k rozhodnutí, že je to bezedná studna na čerpání peněz,“ uvedl starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). Nová sýpka má oživit dávné časy se vším všudy. Podporu při oživení historie a záchraně této historické budovy získal majitel i v zámeckém muzeu. „My jsme přislíbili zapůjčení některých našich sbírkových předmětů, protože po celá léta shromažďujeme sbírkové předměty z oblasti dějin řemesel,“ potvrdila ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Budovu historické sýpky v novém kabátě plánuje majitel otevřít už za rok.

Historická sýpka v centru Blanska se má proměnit v pivotéku, restauraci i penzion.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod