Strážníci v Karviné točí vše na minikamery, které mají na uniformách

Karviná - Osočit neprávem městské strážníky se nevyplatí, stále více oddělení městských policistů totiž používá minikamery, na které se nahrává průběh celé služby. V případě konfliktu nebo i soudu jim natočený záznam slouží jako důkazní materiál. Jako první začali kamery využívat v Karviné a osvědčily se. V regionu je proto zavedli také kolegové z Havířova a Frýdku-Místku a zkouší je i Policie ČR.

Jen čtyři centimetry měří kamera, kterou policisté nosí v kapse vesty. V Karviné takto vybavili strážníky jako první už před třemi lety. „Když nasazujeme botičky, tak si lidé vymýšlí, že jim odřeme auto, ale když použijeme tuhle kameru, máme videozáznam a můžeme doložit, že to prostě není pravda,“ zdůvodňuje používání minikamer strážník karvinské městské policie Luděk Klimek. „Je to i prostředek k ochraně strážníků před nařčením z nějakých nestandardních postupů, například z korupčního jednání, nadržování někomu nebo při obvinění, že používají nepřiměřeně donucovací prostředky,“ dodává zástupce ředitele Městské policie Karviná Václav Ožana.

Kamery se používají také k záznamu situací. Když se řidiči vymlouvají, že někde stáli jen pár minut, policisté je mohou lehce usvědčit ze lži. Po každé směně strážníci záznam kontrolují a situace, které by mohly být v budoucnu konfliktní, uloží. „Máme už druhý typ těchto kamer, ty nové pořizují kvalitní záznam i v noci,“ pochvaluje si strážník Luděk Klimek. Minikamery začínají fungovat také jako prevence. „Lidi už vědí, že je máme, proto se ani do konfliktních situací nepouštějí,“ potvrdil ředitel MP Karviná Václav Ožana.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Jedna kamera ovšem vyjde na dva a půl tisíce korun. A to je důvod, proč se třeba v Ostravě k podobnému využití nechystají. „Městská policie Ostrava má v současné době zhruba 640 strážníků, takže pořízení tohoto počtu zařízení by bylo velmi náročné. Navíc jsme dosud neřešili nějakou akutní potřebu pořízení těchto zařízení,“ uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová. Karvinská městská policie si ale nemůže minikamery vynachválit. V regionu je proto zavedli také kolegové z Havířova a Frýdku-Místku a pořídila si je i Policie České republiky.

  • Minikamera v kapse vesty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236848.jpg
  • Minikamera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236850.jpg
Vydáno pod