Cesta divadel na Jiráskův Hronov začíná ve Slavičíně

Slavičín – Kamenná divadla s profesionálními herci jsou výsadou velkých měst. V Praze či v Brně může divák vybírat z nepřeberné palety představení rozličných žánrů. Jenže kam mohou za kulturou vyrazit třeba lidé v malých městech, které jsou od obou metropolí vzdáleny stovky kilometrů? Ve Slavičíně – městečku s necelými sedmi tisíci obyvatel nedaleko hranic se Slovenskem – v tom mají jasno. Už podeváté mohou milovníci kultury z širokého okolí zavítat na divadelní festival Valašské Křoví, na který se sjíždí amatérská divadla z celého jihu Moravy, aby se utkala o postup do dalších soutěží. Umění herců, kteří jsou od profesionálů takřka k nerozeznání, může letos publikum obdivovat od 9. do 13. března.

Ve slavičínské sokolovně se v druhé polovině tohoto týdne potkají například hry Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého nebo bratří Čapků s adaptacemi děl Giovanniho Boccaccia nebo Jiřího Wolkera. „Letos bude nejnabitější program v celé historii Valašského Křoví, přijede 13 inscenací a na jevišti se vystřídá přes 200 účinkujících,“ uvedl mluvčí festivalu a jeden z organizátorů celé akce Jan Julínek.

Deset z celkového počtu třinácti představení bude soutěžních. Utkají se o postup na celostátní přehlídku činoherních a hudebních divadel Divadelní Děčín, vítěznou studentskou inscenaci pak pošle odborná porota na celostátní přehlídku Mladá scéna.

Jan Julínek, mluvčí Valašského Křoví

„Jsme rádi, že je Valašské křoví každoročně vyhledávanější ze strany souborů i diváků. Jak přehlídka získává renomé, hlásí se soubory, které už kapacitně nejsme schopni přijmout, což nás velmi mrzí. Ale bohužel program není nafukovací.“

Mezi soubory, které budou bojovat o přízeň diváků i poroty, nechybí samozřejmě domácí SemTamFór, který celý festival organizuje. Se svou inscenací Muž sedmi sester se představí v pátečním prime timu. Přehlídky se zúčastní také Divadlo Point Prostějov, které přiveze netradiční pohled na slavného básníka Jiřího Wolkera v inscenaci Nahý Wolker. Příběhem tuláka, jenž prochází hmyzí říší a setkává se s řadou negativních vlastností a destrukcí, se kterou se dá jen těžko bojovat, provede ve své adaptaci hry bratří Čapků Ze života hmyzu studentské divadlo SADO Olomouc.

Pamatováno je ale i na nejmenší diváky. Ti mohou společně s rodiči přijít v neděli dopoledne. Herci Divadla DUHA Polná pro ně mají připravený příběh pracovitého mravence od Ondřeje Sekory pod názvem Ferda Mravenec v cizích službách.

Na Valašském Křoví si nejúspěšnější soutěžní inscenace začne razit cestu, která může skončit až na nejslavnější české divadelní přehlídce amatérských divadel Jiráskův Hronov. Právě z Divadelního Děčína, kam porota slavičínského festivalu pošle nejlepší soubor, se totiž nejpodnětnější a nejlepší inscenace nominují právě do Hronova.