Moravskoslezský kraj možná zaplatí 60 milionů podvodníkům

Ostrava - Úřadu Moravskoslezského kraje hrozí, že bude muset uhradit více než šedesát milionů korun kontroverzní společnosti Focus-Metal. Ta před lety ze spekulativních důvodů koupila pozemek v areálu Vodovodů a kanalizací Bruntál a nyní po vodárnách požaduje náhradu údajného ušlého nájmu. Kraj se před dvěma lety za vodárny zaručil, případem se proto zabývali krajští radní.

Kořeny sporu sahají do roku 2005. Tehdy valašskomeziříčská firma Focus-Metal získala čtvrthektarový pozemek uvnitř areálu, který patří bruntálské vodárenské společnosti. Focus-Metal následně pronajala na 30 let pozemek podnikateli z Olomoucka za nestandardně vysokou cenu. Nedlouho poté oznámila vodárnám, že nájemce od smlouvy odstoupil údajně kvůli tomu, že neměl přístup na pozemek. Firma tak měla přijít o budoucí zisk ve výši přes 60 milionů korun, které okamžitě začala vymáhat po vodárnách. Za ty se v červnu 2009 zaručil právě Moravskoslezký kraj. „V zájmu obyvatel Bruntálska, aby nebyly ohroženy dodávky vody, zastupitelstvo přistoupilo k převzetí záruky za tuto společnost,“ potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Ručení kraje pomohlo zastavit návrh Focus-Metalu na prohlášení konkurzu bruntálských vodáren. Zároveň policie dospěla k závěru, že jednatelé Focus-Metal a další dvě spřízněné osoby se svým jednáním dopustili podvodu. Čtveřice mužů tak čelí obžalobě a hrozí jí vězení. „Hrozí jim trest odnětí svobody na pět až dvanáct let,“ upřesnil státní zástupce Martin Brzobohatý. Mezitím ovšem Focus-Metal dál vymáhal údajný dluh na vodárnách. Nejvyšší soud v polovině února vydal rozsudek, kde uvedl, že kraj má povinnost dluh okamžitě zaplatit bez ohledu na to, zda bylo jednání soukromé firmy nezákonné.

„Nejvyšší soud nemá pochyb o tom, že Moravskoslezský kraj se v plném rozsahu zavázal také k úhradě existující pohledávky insolvenčního navrhovatele vůči dlužníku,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. „Já se domnívám, že náš požadavek je legitimní a vychází z právoplatného rozhodčího nálezu. Je to věc jednání jak s dlužníkem, tak i s ručitelem – krajem,“ vyjádřil se jednatel společnosti Focus-Metal Tomáš Krupa. Výzvu k zaplacení řeší v současné době právníci kraje. Pokud by opravdu měl kraj částku zaplatit, museli by o tom rozhodovat zastupitelé.

  • VaK Bruntál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240159.jpg
  • VaK Bruntál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2402/240160.jpg
Vydáno pod