Náhrobek navrhovaný německou stranou v Dobroníně neprošel

Dobronín – Zastupitelé Dobronína na Jihlavsku na dnešním bouřlivém zasedání odsouhlasili, že budou ostatky Němců nalezené loni v masovém hrobě na louce Budínce uloženy na místním hřbitově. Náhrobek ale ponese pouze jména na místě pohřbených a identifikovaných německých obětí poválečných událostí. Neprošel tak návrh německé strany, aby nápis na náhrobku obsahoval také jména všech Němců, kteří ve zmatcích poválečné doby zahynuli nejen v Dobroníně, ale také v Polné a dalších místech na Jihlavsku.

O vybudování pomníku a uložení ostatků Němců nalezených v hromadném hrobě v dobronínské lokalitě Budínka požádal jménem pozůstalých dobronínský rodák odsunutý do Německa Johann Niebler. Zemřelí z hrobu na Budínce se podle odhadu odborníků dožili věku od 30 do 60 let, příčina jejich smrti je zatím nejasná. Podle některých zpráv Němce v květnu 1945 ubili tamní Češi lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.

Podle starosty Jiřího Vlacha (KSČM) poslal Niebler obci nákres náhrobního kamene s požadavkem, aby nápis obsahoval nejen jména obětí z Dobronína, ale i z dalších míst. Zastupitelé se však přiklonili k názoru, že jména obětí se v různých pramenech rozcházejí, navíc ještě nebyla ukončena identifikace a případ šetří policie.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V masovém hrobě na louce Budínka byla podle antropologů zakopána těla nejméně 13 lidí. Stanovením DNA profilu z kostí se v současné době zabývá Kriminalistický ústav v Praze. Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové by výsledky mohly být známy do konce března.

Dnešní zasedání zastupitelstva se neslo v bouřlivém duchu. Milan Litavský si ostře vyměňoval názory se starostou a vyčetl mu jeho příslušnost ke KSČM. „Je to úhybný manévr zastupitelů obce, kteří chtějí, aby na náhrobku bylo jmen co nejméně, aby ta tragédie nebyla vidět v tak širokém rozsahu,“ rozčiloval se Litavský.

Právě on je jedním z autorů dřevěného kříže, který byl vztyčen loni v místě nálezu ostatků údajně ubitých Němců z konce druhé světové války. Během minulého týdne kříž zatím neznámý pachatel podřezal přibližně v polovině výšky. Jen několik dní předtím se na kříži objevily dva protiněmecké vzkazy.

Výzkumy v Dobroníně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod