Vysoká pec v Dolní oblasti Vítkovic se ponořila do tmy

Ostrava - Vysoká pec v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě se ponořila do tmy. Industriální památka svítila ve městě sedm let. Teď ji ale čeká rekonstrukce za téměř jeden milion korun. Opravený objekt se nad Ostravou znovu rozzáří nejdříve příští rok. Celková proměna Dolní oblasti Vítkovic by mohla stát až 60 miliard korun.

Symbolických 21 minut po půlnoci první jarní den zhasla dominanta města Ostravy. „Je to 2 523 dnů a vychází to na 13 500 hodin, kdy vysoká pec svítila všem Ostravanům v pozdních večerních hodinách,“ prozradil generální ředitel společnosti Vítkovice Jan Světlík. Vysoká pec v minulosti produkovala ročně 300 tisíc tun speciálního a slévárenského železa. Poslední odpich se tady uskutečnil v září roku 1998. Národní kulturní památka nyní projde rekonstrukcí za bezmála milion korun.

„Tyto prostory budou sloužit i k účelům volnočasovým, pro univerzity, pro střední školy i základní školy. Celý projekt je určen primárně pro vzdělávání, to znamená, že by tady měla vzniknout například naučná stezka,“ říká ředitel Dolní oblasti Vítkovic Petr Koudela. „Návštěvníci si vyjedou nahoru výtahem a budou sestupovat postupně do jednotlivých pater, kde budou informováni o tom, jak se vyrábělo surové železo, na co se potřebuje nebo jaký je rozdíl mezi ocelí a surovým železem,“ doplňuje jej Jan Světlík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Unikátní technicko-historická památka by se měla rozsvítit nejdříve příští rok v květnu. „Byli bychom rádi, kdyby tady byl 19. května zahajovací koncert Janáčkova máje. Předpokládám, že se nám podaří v měsíci květnu zprovoznit nejen vysokou pec, ale i plynojem a šestou ústřednu,“ dodal Světlík.

  • Vysoká pec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241033.jpg
  • Vysoká pec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2411/241034.jpg