Obyvatelé Zvole se brzy dočkají obchvatu

Zvole - Obyvatelé obce Zvole na Šumpersku se už brzy dočkají obchvatu obce. Ředitelství silnic a dálnic už začalo s jeho dlouho očekávanou stavbou. Hlavní tah z Olomouce na hranice s Polskem totiž vede středem obce a tamním lidem komplikuje život. Stavbu brzdily výkupy pozemků. Ty poslední musel stát vyvlastnit. Obchvat přijde na víc jak miliardu korun a hotový by měl být za dva roky.

Hlavní tah z Olomouce do Jeseníku těsně přiléhá k okolo stojícím domům i škole. Bezpečno tady není pro nikoho z chodců. „Veškeré dění ve Zvoli se odehrává vlastně kolem silnice. Máme tady školu i školku,“ říká starosta obce Josef Najman. „Během vyučování není možné otevřít okna. A jít s dětmi na hřiště je z hlediska bezpečnosti velice náročné,“ tvrdí ředitelka základní a mateřské školy ve Zvoli Lenka Kólová. Podle posledního měření projede obcí za jediný den 15 tisíc aut, včetně tranzitní nákladní dopravy. Těžké kamiony tudy totiž míří do Polska.

Obyvatelé Zvole se mohou těšit na novou čtyřproudou silnici, která povede mimo obec, a tři protihlukové stěny. „Tato akce je v tuto chvíli z pohledu ministerstva dopravy již v realizaci, což znamená, že jsou na ni vyčleněny finanční prostředky,“ uvedl náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal. Náklady na stavbu jsou podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martiny Vápeníkové ve výši 1,1 miliardy korun. Stavbaři budou na nové silnici pracovat dva roky. Na podzim roku 2013 na ni vyjedou první auta.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)