Ostravské slůně učarovalo i podvodníkům

Ostrava - Malé slůně z ostravské ZOO učarovalo nejen návštěvníkům, ale i podvodníkům, kteří rozesílají e-maily, v nichž nabádají k zaplacení finanční podpory pro slůně na konkrétní účet. Zoologická zahrada ale žádný takový účet nemá, a proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Policisté už případ šetří.

Dovolujeme si vás oslovit se žádostí o zaslání finančního příspěvku na odchov slůněte v Ostravě - tak začíná text e-mailu, který rozesílá dosud neznámý podvodník společně s číslem svého účtu. „S tímto e-mailem nemáme nic společného, žádnou sbírku jsme nevyhlašovali,“ uvedl zástupce ředitele Zoologické zahrady Ostrava Stanislav Derlich. Malý slon není na světě ještě ani měsíc. Podvodný e-mail, lákající peníze jeho jménem, byl odeslán z adresy sluneostrava@seznam.cz.

Policie vyzývá veřejnost, aby na účet nezasílala finance. Pokud už tak někdo učinil, má podle mluvčí policie ČR Ostrava Gabriely Holčákové kontaktovat linku 158. Jaký trest hrozí zatím neznámému podvodníkovi, budou policisté vědět až poté, co zjistí výši způsobené škody. Přestože je pavilon slonů stále uzavřen, mládě mohou lidé sledovat přes prosklené dveře. Návštěvnost zoologické zahrady v Ostravě stoupla za měsíc březen o 10 tisíc. 

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ještě před pár týdny byla přitom situace kolem mláděte kritická. Matka Vishesh mu nechtěla dávat pít. „Momentálně je ta situace stabilizovaná, už týden to mládě dokrmujeme umělou náhražkou sloního mléka,“ říká optimisticky ošetřovatel Pavel Zvolánek. Každé tři hodiny mládě také pije přímo od matky, která jej už neodstrkuje. Zoologická zahrada v Ostravě je po šedesáti letech první v celé České a Slovenské republice, kde se sloní mládě daří odchovávat.