Farmářské trhy nově i v Olomouci a Šumperku

Olomouc - Na mnoha místech v zemi startují farmářské trhy a získávají si mezi lidmi stále větší oblibu. Od tohoto týdne je najdou zájemci i v Olomouci a Šumperku. Lidem nabízejí alternativu v nákupu ovoce a zeleniny přímo od pěstitelů, masných výrobků z domácích udíren nebo sýrů od malovýrobců. Podle předsedy Agrární komory je to šance především pro malé a střední zemědělce.

To co jinde nekoupíme, najdeme na farmářských trzích, tvrdí ti, kteří už zavítali na olomoucké Dolní náměstí. Podobné trhy kdysi proslavily tvarůžky, které sem prodejci sváželi z okolí. Dnes si kromě sýrů mohou lidé z trhů odnést třeba i sumce nebo štiku. „Dlouhá léta jsem jezdila jako průvodkyně po celé Evropě a zaujaly mě trhy v jižní Evropě, ve Francii a Itálii, kam jsem vodila lidi. Přišlo mi líto, že tady v Olomouci byla tradice těch trhů přerušena,“ popisuje vznik myšlenky obnovit tuto tradici organizátorka Hanáckého farmářského trhu Markéta Záleská.

„Zboží na farmářských trzích je stejně bezpečné jako v obchodech. Rozdíl je jenom v tom, že tam prodává přímo ten, kdo to vyrábí, a že to zboží je čerstvější,“ tvrdí prezident Agrární komory Jan Veleba. Možnost zviditelnit se a prodávat své zboží přímo si pochvalují i samotní farmáři. Město Olomouc podpořilo uspořádání trhu 90 tisíci korunami. Na Dolním náměstí budou každý pátek. „Domníváme se, že se jedná o zajímavou nabídku pro naše občany dostat se ke kvalitním produktům a věříme, že trh přitáhne nejen Olomoučany, ale i občany z širšího okolí,“ řekl náměstek primátora Olomouce Jan Holpuch. Kromě Olomouce začaly trhy včera také v Šumperku a za dva týdny odstartují v Opavě a Hranicích.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)