Drogy z Českého Těšína putovaly do celého světa

Český Těšín - Z údajné výrobny syntetických drog, kterou policisté odhalili minulé pondělí v Českém Těšíně na Karvinsku, se nezásobovaly obchody pouze v České republice, ale i v celém světě. Kriminalisté v objektu v centru města zajistili plný kamion chemických látek. Nyní čekají na jejich expertizy, které mají potvrdit, jestli jsou mezi nimi i látky, z nichž se syntetické drogy vyrábějí. Zatím nikoho neobvinili.

Ve výrobně mohly být látky za stovky milionů korun. Firmu, která v objektu chemické látky používala a zřejmě z nich vyráběla syntetické drogy, vlastní dva Poláci, třicetiletá žena a muž. Obchody Amsterdam shop pak firma zásobovala zřejmě upravenými narkotiky, jež nejsou dosud zakázané, přes dceřiné společnosti. Obchody si je objednávaly přes internet. „Zjistili jsme, že firma dodávala věci prakticky do celého světa, Jižní Ameriky, Dálného Východu, USA, celé Evropy,“ uvedl českotěšínský kriminalista Libor Cieslar.

Karvinští policisté se o výrobně drog v Českém Těšíně dozvěděli náhodou. Jeden z Amsterdam shopů byl údajně vykraden a právě při vyšetřování vloupání si policisté všimli většího množství chemikálií. Odhalením výrobny v Českém Těšíně dostala distribuční síť Amsterdam shopů v ČR podle kriminalistů velkou ránu. Mohla by podle nich zaniknout. Firma jim syntetické drogy posílala po objednávce přes internet v poštovním balíku.

Obchody do Česka vytlačily přísnější polské zákony

Firmu využívající chemikálie k výrobě syntetických drog v Česku nechal založit polský občan. „Už dopředu si mapují legislativu jednotlivých států, když vstupují s těmito látkami na trh, aby nebyli postižitelní. Podle toho pak namíchají upravené látky, dělají si jejich chemické zkoušky. Zjistili jsme, že vlastní množství firem po celé Evropě,“ uvedl kriminalista Jaroslav Sabela.

Na založení firmy v Česku si najal Polák českotěšínskou právní kancelář. Jednatelem firmy je čtyřicetiletý muž z Frýdecko-Místecka. Podle policistů jde ale o takzvaného bílého koně. Polák by tak nemusel být za organizování obchodu se syntetickými drogami postižitelný. Cizinec se navíc od všeho distancuje a nechává všechno na jednateli.

Vydáno pod