Obyvatelům Rožnova se nezamlouvá plánovaná protipovodňová zeď

Rožnov pod Radhoštěm - Projekt na stavbu protipovodňových opatření v Rožnově pod Radhoštěm budí emoce. Bezpečnostní zídku, která má město ochránit před stoletou vodou, totiž část obyvatel odmítá. Jde podle nich o řešení neúčelné, které navíc zničí ráz okolní krajiny. Ani veřejné projednávání nepřineslo změnu. Povodí Moravy jakožto investora ale tlačí čas. Pokud veřejnost nepřesvědčí a nezíská potřebná povolení do konce srpna, přijde o dvaadvacetimilionovou dotaci.

Letos je rožnovská Bečva klidná a zdánlivě neškodná. V minulosti však několikrát ukázala, že umí být i krutá a nemilosrdná. V roce 1997 brala velká voda auta i s garážemi. Dalším tragédiím mají zabránit protipovodňová opatření. Po letech čekání s nimi státní rozpočet konečně počítá. „Na celém úseku by měla být vybudována ochranná zídka, která by měla majetek občanů a jejich životy chránit,“ prohlásil Tomáš Gross, tiskový mluvčí Rožnova.

Část obyvatel však kilometr dlouhou a místy až sedmdesát centimetrů vysokou zeď podél řeky nechce. Názor nezměnili ani po dnešním setkání se zástupci radnice a Povodí Moravy. Petici s jasným NE podepsalo přes 500 lidí. „Zídka stejně neochrání před velkou vodou, protože spadne hodně vody, takzvané průtrže mračen a voda se prostě dostane jinudy,“ podotkl jeden z obyvatel Rožnova Ivan Lukáš.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Ivan Lukáš, obyvatel Rožnova pod Radhoštěm:

„Neodmítáme protipovodňová opatření jako celek, to by byl nesmysl, ale zdůrazňujeme, že bychom chtěli komplexní řešení, nikoli pouze přijít s jedním návrhem.“

V sousedním Valašském Meziříčí začnou se stavbou protipovodňové hráze už tento měsíc. Rožnov je stále ve fázi papírování. Štafetu převzal stavební úřad, který se bude v příštích týdnech námitkami obyvatel zabývat.

Řeka v Rožnově
Zdroj: ČT24