V ostravské zoo se narodilo už druhé slůně

Ostrava - V ostravské zoo se dnes před polednem narodilo druhé slůně. Podle mluvčí zoo Šárky Kalouskové jsou snad mládě i matka Johti v pořádku. Slůně je samička a je o poznání větší než sameček, který se v zoo narodil před měsícem slonici Vishesh. Ošetřovatelé odhadují, že váží přes 100 kilogramů. První živé slůně v historii českých a slovenských zoologických zahrad se narodilo v Ostravě letos 11. března. Vishesh a její mládě si už pomalu začínají zvykat na přítomnost lidí a Johti je zkušená rodička. Pavilon slonů se tak otevře pro veřejnost možná už za měsíc.

Malá samička už zhruba hodinu po narození od své mámy pila mléko, a to z obou struků. „Matka se o mládě vzorně stará a nejeví vůči němu žádnou agresivitu. Ale je samozřejmě s otazníkem, jak se ta situace bude vyvíjet,“ dodala mluvčí. Pracovníkům zoo se zatím nepodařilo mládě zvážit.

Johti je dvaačtyřicet let a už porodila tři mláďata v zahraničních zahradách. Jejím potomkem je i matka prvního slůněte Vishesh, ostatní mláďata Johti zabila. Podstatný rozdíl v hmotnosti obou ostravských slůňat je podle mluvčí zahrady dán třemi faktory: „Slonice Johti je o kus větší než její dcera Vishesh, doba březosti u ní byla o více než měsíc delší. Prvorodičky navíc rodí zpravidla mnohem menší mláďata.“ 

Reportáž Lucie Křížové (zdroj: ČT24)

Jakmile to bude možné, ošetřovatelé mláďata seznámí

Třináctiletá samice slona indického Vishesh, která porodila v březnu, byla prvorodička a zřejmě z důvodu své nezkušenosti začala několik dní po porodu své první mládě napadat a odmítla ho krmit. Nyní se už situace uklidnila, mládě se zdárně vyvíjí a Vishesh nechá slůně napít vždy, když ji ošetřovatelé krmí pamlsky. Jinak mládě ošetřovatelé dokrmují z lahve.

Otcem obou slůňat je samec Calvin, který pochází z kanadské zoo v Calgary. Do Ostravy se dostal v květnu 2009 z německého Hannoveru. Calvin je otcem už 13 mláďat a patří mezi čtyři geneticky nejcennější sloní samce v Evropě. Ostravská zoo chová slony s přestávkami už od roku 1956. „O chov se tady snaží v podstatě už tři generace lidí. Ale není to jen náš úspěch. Já bych chtěl říct, že to je úspěch všech slonařů v České republice, protože bez jejich pomoci bychom nikdy tak daleko nedošli,“ uzavřel ošetřovatel Pavel Zvolánek.

Slůně s matkou
Zdroj: ČT24/www.zoo-ostrava.cz