V Krkonoších a Jeseníkách sněžilo, silničáři znovu v akci

Trutnov/Jeseník - Na horách od noci sněžilo. Napadlo až patnáct centimetrů a cestáři museli po mnoha týdnech opět vyrazit na silnice. Teplota na hřebenech během noci klesala k minus pěti stupňům Celsia. Trutnovští silničáři vyslali do hor sypač s pluhem. Zima se vrátila také do nejvyšších míst Olomouckého kraje. Se sypači vyjeli do terénu cestáři na Šumpersku i Jesenicku. Sypače vyrazily na silnice také v Krušných horách. Podle předpovědi se očekává na horách deset až patnáct centimetrů sněhu.

Ve Špindlerově Mlýně napadlo jenom v noci kolem šesti centimetrů nového sněhu. „Sypač jsme k preventivnímu posolení poslali zejména na silnici do Horní Malé Úpy. Někde mohlo napadnout až pět centimetrů,“ uvedl pracovník trutnovských silničářů. Poslední takovou sněhovou nadílku zažily Krkonoše na konci ledna.

Sníh se podle silničářů držel hlavně na Červenohorském sedle. Pokryl i hřebeny hor, podle pracovníků jesenické horské služby napadlo až pět centimetrů a stále sněží. Na Šeráku dnes padl podle meteorologů i pět let starý teplotní rekord.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Sníh je, ale vleky stojí

Krátký návrat zimy lyžařům mnoho radosti neudělal. Vleky v areálech, které už ukončily provoz, se nerozjely a nezmění se to ani v příštích dnech. Už o víkendu navíc bude zase tát. Kdo si přesto ještě chce zalyžovat, musí se vydat do Krkonoš. V provozu zůstávají lanovky ve Svatém Petru a Harrachově.

Také na hřeben Krušných hor opět vyrazili silničáři. Napadaný sníh pokryl především vedlejší silnice na Chomutovsku, kde kvůli němu v jednom místě havarovala tři auta. Do terénu zatím vyrazil jeden sypač. Prudké ochlazení srazilo dnes dopoledne teploty i v nížinách jen kousek nad nulu a na horách sněžilo.

Policie nabádá řidiče, kteří už přezuli na letní pneumatiky, aby se horským oblastem raději vyhnuli. Podle předpovědi by sněžení na horách mělo pokračovat až do čtvrtečního rána. Podle pozorovatele ČHMÚ Rudolfa Kovaříka se očekává v průběhu pátku oteplení. O víkendu už se budou teploty pohybovat mezi 10 až 14 stupni nad nulou.

Vydáno pod