Vysočina má jasno – v červnu zruší 213 autobusů

Jihlava – Na Vysočině se bude snižovat počet autobusových spojů. Krajský úřad se rozhodl šetřit a věří, že zrušením 213 autobusů uspoří přes deset milionů korun. Na tzv. dorovnání ztráty autobusovým a železničním dopravcům vydává Vysočina každý rok více než půl miliardy a úřad se teď rozhodl tuto částku snížit. Spoje, které chce zrušit, jsou údajně ty nejméně využívané.

Dopravní škrty zahájil jihlavský krajský úřad už před dvěma lety, kdy značně omezil železniční dopravu. Letos pokračuje s autobusy. Původně ohlásil zrušení 260 spojů, po protestech starostů trochu ustoupil. „Třicet z nich se znovu prověřovalo a pouze tři byly navrženy na zrušení,“ uvedl náměstek vysočinského hejtmana Libor Joukl. Dalších patnáct spojů zůstane v provozu, protože obce slíbily, že na ně přispějí.

Za regionální autobusovou dopravu platí kraj každý rok 270 milionů korun. Úspora, kterou přinese zrušení stovek spojů, bude činit asi pětinu této částky. „Máme vypočítáno, že by to mělo být něco kolem 5,3 milionu za půl roku,“ přiblížila vedoucí dopravního odboru na krajském úřadu Hana Strnadová. Podle náměstka Joukla jezdí autobusy, které mají být zrušeny, takřka prázdné – alespoň podle tržeb z jízdného. „Průměrná tržba u rušených autobusů je 0,76 Kč na jeden kilometr při nákladech 30 Kč,“ poznamenal.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Vlaky tentokrát škrty přežijí. „České dráhy se dohodly s krajem Vysočina, že k žádným změnám nedojde,“ uvedla krajská ředitelka drah Lenka Horáková.