České Vsi ministerstvo seškrtalo dotace na sesuvy půdy

Česká Ves - Na zajištění sesuvů půdy na Jesenicku konečně po letech míří peníze z ministerstva životního prostředí. Do České Vsi, kde mají přímo v centru čtyři nestabilní sesuvy, ale půjde například jen třetina požadovaných dotací. Obec tak musela výrazně seškrtat projekt na zabezpečení půdy. Země se v České Vsi pohnula hned dvakrát. Poprvé kvůli přívalovým dešťům v roce 2007, podruhé před dvěma lety při bleskových povodních.

S tunami hlíny si místní dlouho nevěděli rady. Na zajištění půdy neměli peníze. „My máme hlavně strach, aby nespadl celý svah, aby nepodryl základy toho domu,“ tvrdila již před dvěma lety Lucie Jonášová, jedna z ohrožených obyvatelek České Vsi.

Z dotací přiteče jen třetina sumy

Teď však místním svitla naděje alespoň na částečné vyřešení problému. Obec získala příslib státních dotací a radnice tak už tento týden požádá o stavební povolení, aby mohla s úpravou zeminy co nejdříve začít. Z původních 17 milionů přidělilo ministerstvo životního prostředí jen 6 milionů. Obec proto musela přijít na to, jak projekty seškrtat. „V jedné lokalitě dojde k realizaci jenom jedné třetiny opěrné zdi a v dalších lokalitách dojde ke snížení opatření – tzn. méně odvodnění,“ popisuje Petr Mudra (nezávislý), starosta České vsi. „Budou realizovat jen nejnutnější opravy, které by zabránily např. za řetězárnou zřícení cesty,“ doplňuje starostův zástupce Jan Hartl (ČSSD).

„Tam byl problém, že některé projekty byly vícenásobně finančně nadhodnoceny a obsahovaly práce, které byly přímo nesmyslné,“ vysvětluje Michaela Jendeková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí ČR. Kvůli zkrácení dotace nezbyly peníze třeba na opravu sesuvu nad domem pana Ščudly. „Sesuv jako takový mi vadí, ale že se nic neděje? Já si teď nedokážu představit, jak by sem jezdila technika,“ tvrdí Karel Ščudla.

Tuny hlíny a kamení neohrožují v Olomouckém kraji jen obyvatele České Vsi, ale desítky tisíc dalších obyvatel. „Jen za povodně v roce 2010 máme v Olomouckém kraji evidované sesuvy ve 12 obcích s celkovými náklady na sanaci ve výši 20 milionů,“ tvrdí Jan Vích z Odboru životního prostředí Olomouckého kraje.

Přestože Česká Ves nezískala od ministerstva celou sumu, kterou podle radnice na zabezpečení problematických ploch potřebuje, může peníze žádat i z jiných zdrojů. Například z fondů Evropské unie, nebo kraje. Hejtmanství totiž každý rok disponuje částkou 50 milionů na havárie.

Sesuvy půdy sužují Českou Ves
Zdroj: ČT24