Olomoucký kraj bude investovat do svých nemocnic

Olomoucko – 100 milionů korun chce Olomoucký kraj investovat do svých tří nemocnic v Přerově, Prostějově a Šternberku. Nejvíce v Přerově, kde na opravu čeká traumatologie, urologie i celá interna. Kraj pronajal před čtyřmi lety své nemocnice holdingu Agel. Ročně tak získává 30 milionů korun. Peníze chce hejtmanství nyní nově investovat.

Na všechny plánované opravy ale peníze z pronájmu stačit nebudou. Například přerovská nemocnice má některá oddělení v nevyhovujících panelácích a jejich oprava přijde na 80 milionů. Ředitel společnosti Středomoravská nemocniční Tomáš Uvízl upřesnil, že jde zejména o objekty ze 70. a 80. let, které již nevyhovují současným standardům, ať už jde o energetickou náročnost nebo uživatelský komfort.

Náměstek pro léčebnou péči Nemocnice Přerov Jiří Ševčík informoval, že plánovaná rekonstrukce pavilonu chirurgických oborů bude probíhat postupně od vrchního patra, kde je v současné době oddělení urologie, a bude následovat směrem dolů. Z tohoto důvodu je v nemocnici jedno patro volné, kam se bude postupně přesouvat rekonstruované oddělení tak, aby byla zajištěna kontinuita péče pro pacienty.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

V opraveném pavilonu budou mít vždy dva pokoje jedno společné sociální zařízení. Dosud mají pacienti k dispozici jen jediné pro celé patro. Modernizace interního oddělení a pavilonu chirurgických oborů přerovské nemocnice má stát asi 40 milionů. Hejtmanství chce na ni získat peníze i z evropských zdrojů. Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík (ČSSD) prozradil, že půjde zhruba o 70 milionů.

Koncem minulého roku prošlo modernizací, kterou očekávají v Přerově, například ORL prostějovské nemocnice. Vedení kraje chce ještě letos opravit také dětskou JIP ve Šternberku a nově zřídit v přerovské nemocnici jednotku dlouhodobé intenzivní péče.